Gemeente Gouda


persbericht: gezamenlijke aanpak bijstandsfraude (10/5/2006)

De gemeente Gouda en de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland gaan vanaf 10 mei samen aan de slag om bijstandsfraude in combinatie met onrechtmatig(e) bewoning, gebruik en/of doorverhuur van woningen aan te pakken. Het gaat in eerste instantie om een pilotproject van een half jaar.

Volgens de gemeente en de corporaties is het hoog tijd dat er intensief wordt samengewerkt bij de aanpak van dit soort zaken. Op dit moment zijn er in Gouda (net als in veel andere gemeenten) nog bewoners die een bijstandsuitkering krijgen, maar hier eigenlijk geen recht op hebben, bijvoorbeeld omdat ze samenwonen zonder dit te melden. Met een gezamenlijke aanpak verwachten de gemeente en de woningcorporaties bijstandsfraude in de toekomst nog beter te voorkomen en te bestrijden. Daarnaast willen ze de registratie in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) meer up-to-date krijgen. In de GBA staat geregistreerd wie waar woont. Het is belangrijk dat deze gegevens zo veel mogelijk kloppen.

De betrokken partijen vinden het verder belangrijk om gezamenlijk onrechtmatig(e) bewoning, gebruik en/of doorverhuur van woningen aan te pakken. Hierbij kan het gaan om mensen die een woning huren, maar deze zonder dat hun woningcorporatie dit weet, weer doorverhuren. Of om huurders die met veel meer mensen hun woning delen, dan is toegestaan.

Wanneer mensen zich niet houden aan de huisvestingsregels, kan dat vervelende consequenties hebben voor de leefbaarheid in de stad, het woongenot van omwonenden en soms ook voor de veiligheid (bijvoorbeeld wanneer er teveel mensen in een pand wonen). Daarnaast belemmert het een rechtvaardige woonruimteverdeling. De vraag naar huurwoningen is groter dan het aanbod en veel mensen moeten lang wachten op een sociale huurwoning. Ook daarom is het belangrijk de huisvestingsregels te handhaven.

uitwisseling persoonsgegevens
De gemeente en de woningcorporaties vergelijken de komende maanden hun eigen bestanden met persoonsgegevens, maar stellen ook onderzoek in naar bewoners waar (anonieme) tips of signalen over binnenkomen. Zo nodig wordt een bezoek gebracht aan adressen waar een vermoeden is van bijstandsfraude en onrechtmatige bewoning. Om de uitwisseling van persoonsgegevens mogelijk te maken, is een convenant gesloten tussen de gemeente en de woningcorporaties. In dit convenant is beschreven hoe zij zorgvuldig moeten omgaan met de privacy van Goudse burgers die worden betrokken in het onderzoek.

tips
Bewoners die menen dat er bij hen in de buurt sprake is van bijstandsfraude en onrechtmatige bewoning, kunnen dat tijdens kantooruren melden bij: Mozaïek Wonen, telefoonnummer 0182-692969 of Woonpartners Midden-Holland, telefoonnummer 0182-597070, gemeente Gouda, telefoonnummer 0182-588222.