Provincie Noord-Holland

10-5-2006

Onderwerp

Noord-Holland sluit zich aan bij stichting Energy Valley

Esther Hessel

De provincie Noord-Holland neemt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 deel aan de stichting Energy Valley. Dit hebben Gedeputeerde Staten op 9 mei besloten. GS stellen tot en met 2008 150.000 euro beschikbaar aan de stichting. Daarnaast hebben GS namens de provincie Noord Holland een lid voor de Raad van Toezicht en voor de Raad van Deelnemers benoemd.

Doel stichting Energy Valley

Medio 2003 is de stichting Energy Valley (hierna Energy Valley) opgericht, mede op initiatief van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Doel van de stichting is het aanjagen en coördineren van projecten en processen die ervoor zorgen dat de energiesector uitgroeit tot een trekker van de Noordelijke economie. Dit sluit aan bij de doelstelling in Noord-Holland; ook hier is het bedrijfsleven samen met de provincie bezig om de duurzame energietechnologie verder te ontwikkelen en te versterken om zo de regionale economie nieuwe impulsen te geven. Zo is in februari door de provincie Noord-Holland subsidie gegeven voor de bouw van een Facility Center in Den Helder waar ondernemingen die duurzame energietechnologie ontwikkelen zich kunnen vestigen.

Waarom sluit de provincie Noord-Holland zich aan bij Energy Valley?

De toename van het gebruik van Duurzame Energie is een belangrijke doelstelling van de provincie Noord-Holland. Door deelname aan Energy Valley sluit de provincie aan bij de lobby richting het Rijk en de EU, voor bijvoorbeeld het vinden van financieringsbronnen. Daarnaast speelt Energy Valley een belangrijke rol bij kennisuitwisseling van ideeën en projecten. Dit bevordert afstemming tussen de bij Energy Valley aangesloten provincies en voorkomt concurrentie en overlap van initiatieven.

Benoeming lid Raad van Bestuur en Raad van Deelnemers

De provincie Noord-Holland heeft Tom Hoff, directeur Raad van Bestuur van ECN benoemd als lid van de Raad van Toezicht van Energy Valley en gedeputeerde milieu Albert Moens als lid van de Raad van Deelnemers. Ook op ambtelijk niveau zal de provincie haar inbreng in Energy Valley hebben.