Gemeente Drechterland

10-5-2006

Gemeentehuis komt in Hoogkarspel

Al enige tijd wordt er voor en achter de schermen gesproken over het nieuwe gemeentehuis. Maar een definitieve keuze voor de locatie van het gemeentehuis is er nog niet. Er zijn nu enkele locaties in beeld, beide in Hoogkarspel.
Houterweg
Voordat de fusie een feit was, is onderzoek gedaan naar de beste locatie voor de nieuwe gemeente. âEen behoorlijke bereikbaarheid (ook met openbaar vervoer) en een redelijk centrale ligging vormen voor de locatiekeuze belangrijke uitgangspuntenâ, zo staat er in het visiedocument dat destijds is gemaakt. De Houterweg kwam uit dit onderzoek naar voren als beste keuze uit de op dat moment beschikbare mogelijkheden. Om die reden is hier al voor de herindeling grond gekocht.

Raadhuisplein
Maar een gemeentehuis staat niet zonder reden meestal in een centrum. U gaat voor diverse andere zaken ook al naar een centrum en moet in dat licht die 600 meter verschil tussen de Houterweg en het Raadhuisplein de doorslag geven? Misschien is dat Raadhuisplein zo gek nog niet. De politiek heeft om die reden nog een keer met elkaar van gedachte gewisseld over de meest gunstige locatie. Onderzocht wordt nu in hoeverre de mogelijkheden voor het Raadhuisplein gunstiger zijn dan de locatie Houterweg. Dit heeft ook te maken met ontwikkelingen van de laatste tijd nabij het Raadhuisplein en de investeringen die moeten worden genomen voor de nieuwbouw.

Waarom geen Venhuizen?
Tijdens deze politieke discussie werd ook gesproken over de vraag of het niet verstandig is ook voor Venhuizen de mogelijkheden nog eens na te lopen. Maar al snel werd duidelijk dat er dan onderzoekskosten worden gemaakt om extra informatie te krijgen, terwijl het antwoord niet veranderd. De locatie Venhuizen betekent een minder centrale ligging en een minder goede bereikbaarheid. Uiteraard is het altijd zo dat elke verplaatsing voor een aantal inwoners een negatief effect geeft. Daarom zal worden nagegaan hoe eventuele knelpunten voor minder mobiele burgers worden opgelost.

Waarom niet blijven zitten?
Op dit moment hebben we twee locaties van waaruit het werk wordt verricht. Hoewel we de dienstverlening op orde hebben, lopen de medewerkers vaak aan tegen enkele beperkingen die te maken hebben met de afstand. Er worden nu extra kosten gemaakt en ook de manier waarop we onze diensten aanbieden, is nu niet ideaal doordat we op twee locaties werken. Kortom: één locatie is kwalitatief beter.

Hoe nu verder?
Op dit moment wordt nagegaan wat de meest gunstige locatie in Hoogkarspel is. Dit werk wordt uitgevoerd onder de regie van een projectgroep. Zodra er witte rook is over de locatie, zullen we u hierover informeren. Daarna volgt nog de weg tot het formele besluit. Want het is de gemeenteraad die akkoord dient te gaan met het voorstel. De verwachting is nu dat dit voorstel in september of oktober door de gemeenteraad kan worden behandeld.
---