Time : 15:27:41
Date : 10 May 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Uit de handel name van "Barbie"-eetservies

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft de voorbije weken, in het kader van zijn controleplan, onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot de risico's verbonden aan plastieken eetgerief. Bij overschrijdingen van de normen zal het Voedselagentschap de producten uit de handel nemen. De consument zal hier omtrent via persberichten geïnformeerd worden.

In dit verband meldt het Voedselagentschap de uit de handel name van een eetservies met de "Barbie"-beeltenis (zie afbeelding).

Het hier vastgesteld probleem houdt verband met de overschrijding van de normen voor de migratie van formaldehyde vanuit het plastiek (melamine) waaruit de voorwerpen zijn vervaardigd.

Het Voedselagentschap vestigt in het bijzonder de aandacht op dit mogelijk risico gezien dit product in de eerste plaats bestemd is voor kinderen.

Formaldehyde wordt wijd verspreid aangewend in bouwstoffen en gebruiksvoorwerpen.

De belangrijkste gevolgen op de gezondheid na opname via de mond van formaldehyde zijn irritaties ter hoogte van de mond- en keelholte alsook meer algemene symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73

contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be