Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 9 mei 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 9 mei 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Definitief ontwerp fietspad 10 Het ontwerp van fietspad 10 is definitief. Het gaat om het gedeelte vanaf het ecoduct over de Landscheidingsweg in Den Haag via de Waalsdorpervlakte naar Wassenaar. Naar verwachting kan de aanleg in september van dit jaar starten.Lees meer over fietspad 10.

Nieuwlandschapsverordeningen De Verordening Bescherming Landschap en Natuur Zuid-Holland (VBLN) en de Verordening Watergebieden en Pleziervaart Zuid-Holland (VWP) worden ingetrokken. Daarvoor in de plaats wordt een nieuwe landschapsverordening ingesteld. De nieuwe verordening heeft betrekking op opschriften, waaronder reclameborden en reclameobjecten. Het intrekken van de VBLN en de VWP heeft tot gevolg dat provinciale regels vervallen. Bij de VBLN gaat het om regels voor slootdempingen, opslagplaatsen in het buitengebied en omspuiting van grasland tot bollengrond. In de watergebieden van de VWP vervallen de regels voor ligplaatsen, vaarverboden, maximum-vaarsnelheden en voorzieningen aan of op de waterkant.Het intrekkingsbesluit inclusief alle bijbehorende stukken liggen van 15 mei tot en met 30 juni ter inzage in het provinciehuis. Naar aanleiding van de gebundelde inspraakreacties wordt de nieuwe landschapsverordening al dan niet aangepast (gemotiveerd) in definitieve versie en voorgelegd aan Provinciale Staten. Na officiële publicatie in het Provinciaal Blad krijgen de nieuwe regels rechtskracht. Het streven is dat de nieuwe verordening opschriften op 1 januari 2007 in werking treedt. Op diezelfde datum vervallen dan de VBLN en VWP. Kijk voor meer informatie op www.zuid-holland.nl via Milieu, Natuur en Water onder Groene Ruimte.

Euroretourtje Gouda verlengdGouwenaren kunnen het hele jaar nog gebruik maken van het voordelige euroretourtje op de stadsbussen. In 2005 startte de provincie Zuid-Holland samen met de vervoerder een proef om meer reizigers in de bus te krijgen. Een echt goed vergelijk kan niet worden gemaakt, omdat tijdens de proef de Markt in Gouda niet aangedaan kon worden. Met de gemeente zijn inmiddels afspraken gemaakt om het centrum beter te bedienen. Daardoor is nu wel een vergelijk mogelijk. GS hebben 135.000 euro beschikbaar voor verlenging van het experiment.

Lezen, schrijvenen rekenen voor iedereenDe komende jaren steekt de provincie Zuid-Holland jaarlijks een kwart miljoen euro in de bestrijding van laaggeletterdheid. Er zijn in Zuid-Holland nog steeds zeer veel volwassenen die niet, nauwelijks of onvoldoende kunnen lezen en schrijven of rekenen. Het gaat om allochtonen en autochtonen. Zij kunnen hierdoor op economisch, sociaal en cultureel terrein vaak niet goed uit de voeten. En dat is onwenselijk. Ook op de werkvloer komt het onverwacht vaak voor dat mensen instructies en schriftelijke mededelingen niet goed of niet helemaal begrijpen; dit kan leiden tot onveilige situaties voor zichzelf en voor hun collega's, maar ook tot productieverlies. Zonder verbetering van de scholingsgraad van de beroepsbevolking maakt de kenniseconomie in Zuid-Holland geen kans! De provincie Zuid-Holland heeft ervaring met de regionale aanpak in de bestrijding van laaggeletterdheid, onder meer in het Haaglandse project "Doe weer mee!". Het gaat om bewustwording, taboedoorbreking, werving en educatie. Doelstellingen van de aanpak zijn: -zoveel mogelijk laaggeletterden in Zuid-Holland volgen een cursus lezen, schrijven en/of rekenen; -de bewustwording van de problematiek van laaggeletterdheid neemt toe; -ontwikkelde kennis en ervaring wordt provinciebreed overgedragen en gebruikt. Bij de uitvoering van de plannen zijn gemeenten, ROC's, bibliotheken, het Regionale Platform Arbeidsmarktbeleid en NSI Zuid-Holland betrokken. Concreet wordt er gewerkt aan regionale actieplannen, laagdrempelig onderwijsaanbod, leesbevordering bij bibliotheken en een kenniscentrum laaggeletterdheid Zuid-Holland. GS hebben het eerste provinciale Aanvalsplan Laaggeletterdheid vastgesteld dat aansluit op het plan "Van A tot Z betrokken" van het ministerie van OCW.

Intentieverklaring integrale gebiedsuitwerking StolwijkersluisHet hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Gouda, de Landinrichtingscommissie Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland ondertekenen binnenkort een intentieverklaring voor de aanpak van de Stolwijkersluis. De Stolwijkersluis is al jaren gesloten. De sluis is een rijksmonument en heeft geen functie meer. Doordat er geen onderhoud meer uitgevoerd wordt verkeert de sluis in vervallen staat. Doel van het project, dat binnen een jaar gereeed is, is functioneel herstel van de sluis en de recreatieve ontwikkeling van de directe omgeving. Het plan past uitstekend in het ontwikkelingsprogramma Groene Hart. Gedeputeerde Lenie Dwarshuis zal de intentieverklaring ondertekenen.

Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Een last onder dwangsom is opgelegd aan Versluys en Zoon B.V. te Bodegraven wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft het niet registreren van afgevoerde afvalstoffen en het niet melden van aan de inrichting afgegeven afvalstoffen. Een last onder dwangsom is opgelegd aan Metaalhandel Laagraven BV te Nieuwegein wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft het vervoeren van afvalstoffen zonder begeleidingsbrief. Een last onder dwangsom is opgelegd aan G. van Hanswijk te Bodegraven wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft het vervoer van afvalstoffen zonder begeleidingsbrief. Een last onder dwangsom is opgelegd aan AVR Maritiem B.V. wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Een last onder dwangsom is opgelegd aan Wilco Accu's Nederland B.V. te Leerdam wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft de overtreding van voorschriften met betrekking tot de opslag van gevaarlijke stoffen in emballage. Subsidies

Aan Den Hâneker is een projectsubsidie verleend van 50.000 euro voor ontwikkeling van landbouw en zorg in Zuid-Holland 2005 - 2007. Aan Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden Holland is een meerjarige projectsubsidie verleend van 1.806.960 euro voor de regio Midden Holland. De subsidie is verleend in het kader van de Regionale Agenda Samenleving Midden-Holland 2006 - 2008. Aan de Faunabeheereenheid Zuid-Holland is een subsidie toegekend van 50.000 euro in het kader van de Flora- en faunawet voor uitvoeringskosten. De Vereniging Natuurmonumenten ontvangt een subsidie van 130.278 euro voor het project Nieuwkoopse Plassen. Aan de Stichting Downsyndroom te Emmen is een incidentele subsidie van 10.000 euro verleend voor de opening van World Down Syndrome Awareness Day te Rotterdam. Aan IDTV-Dits te Amsterdam is een subsidie toegekend van 20.000 euro voor de documentaireserie Aan de bak. Aan de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk is een projectsubsidie verleend van 58.000 euro ten behoeve van de realisatie van de steigers. Aan de gemeente Dordrecht is een projectsubsidie verleend van 100.000 euro ten behoeve van de herinrichting van de Kloostertuin.