Socialistische Partij

Europa dwingt tot meer marktwerking in afvalverwerking

10-05-2006 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is verbaasd over het gemak waarmee staatssecretaris van milieu Van Geel accepteert dat de consument meer moet gaan betalen voor afvalverwerking. Op aandringen van Europa stelt hij per 1 januari de Nederlandse grenzen open voor verwerking van buitenlands brandbaar afval. De prijzen zullen hierdoor zeker stijgen en Van Velzen roept gemeenteraadsleden daarom op om goed naar de afvalverwerkingscontracten in hun gemeente te kijken.

Krista van Velzen Van Velzen: `Van Geel geeft nu al aan dat de prijzen voor verwerking van huishoudelijk afval door de openstelling van de grenzen in het begin zeker zullen oplopen. Er wordt veronderstelt dat de afvalverwerkingprijzen na verloop van tijd weer zullen dalen, maar dat is nog maar zeer de vraag. Eén ding is zeker, de burger wordt opnieuw de dupe van de Europese marktwerkingwedloop.

Duitsland heeft na het vorig jaar afgekondigde verbod op het storten van afval een overschot aan brandbaar afval. De verwachting is dat zodra de grenzen open gaan dit Duitse afval richting Nederland komt. De beschikbare capaciteit van Nederlandse verbrandingsovens is echter nog niet eens voldoende voor het Nederlandse afval. De prijs voor afvalverwerking zal hierdoor oplopen. In antwoord op kamervragen van Van Velzen zegt Van Geel dat huishoudens tegen die tijd zelf maar de hogere kosten van afvalverwerking moeten drukken door afval beter te scheiden. Van Velzen: `Mensen moeten hun afval beter scheiden omdat Van Geel er voor zorgt dat de kosten oplopen! Maar in de tussentijd stoppen juist veel gemeenten met gescheiden inzamelen van GFT. Dat is toch de wereld op zijn kop!'

Tussen 2007 en 2013 verlopen veel gemeentelijke verwerkingscontracten voor huishoudelijk afval, in totaal 50% van de totale huishoudelijke afvalbelt. Tegen die tijd kunnen de gemeenten geconfronteerd worden met hogere kosten die ze zullen moeten doorberekenen aan de huishoudens. Dat de marktwerking dit op termijn zal herstellen is nog maar de vraag. Het openbaar vervoer is er tot nog toe niet goedkoper op geworden, net als de energieprijzen niet zijn gedaald. Ook de kwaliteit/ prijsverhouding in de zorg gaat er niet op vooruit.

De openstelling van de grenzen voor afval is inmiddels een voldongen feit. Krista van Velzen roept daarom alle gemeenteraadsleden op om kritisch naar de afvalverwerkingcontracten in hun gemeente te kijken. `Door nu meerjarige contracten af te sluiten kan een plotselinge tariefsverhoging voorkomen worden en weten burgers waar ze aan toe zijn.'