Gemeente Stadskanaal

In de voorjaarsnota 2006 geeft het college van burgemeester en wethouders aan niet in 2009, maar pas in 2010 een klein positief saldo te verwachten. Daarbij is echter nog geen rekening gehouden met nieuwe beleidswensen op basis van het opgestelde bestuursakkoord. Het positieve saldo van 2010 biedt volgens het college onvoldoende financiële ruimte om de nieuwe beleidswensen zoals opgenomen in het bestuursakkoord 2006-2010 te kunnen realiseren. Wel wordt een aantal onvermijdelijke uitgaven voor 2006 voorgesteld.

Bestuursakkoord

Het toekomstige financiële beeld is niet compleet omdat het onlangs overeengekomen bestuursakkoord nog niet in concrete plannen is uitgewerkt. Het college zal de uitwerking van het akkoord in de begroting 2007 opnemen. Bovendien kan het college zo ook de berichtgeving van het rijk afwachten over de ontwikkeling van het gemeentefonds. Dan kan berekend worden hoe de verwachte verhoging van de algemene uitkering exact uitvalt.

Meer uitkeringen

Dat het kleine positieve saldo pas in 2010 wordt bereikt, komt door een forse tegenvaller in de ontwikkeling van het aantal uitkeringen van de Wet Werk en Bijstand. In plaats van een verwachte daling is het aantal uitkeringen gestegen. Voor 2006 wordt nu gerekend op gemiddeld 870 uitkeringen in plaats van 800. Het tekort van de begroting 2006 stijgt van ruim EUR 200.000,00 naar ruim EUR 600.000,00, maar niettemin wordt dus toch voor 2010 een overschot verwacht van ruim EUR 30.000,00. De ombuigingsmaatregelen van de afgelopen jaren hebben nog altijd een positief effect en bovendien wordt een deel van de structurele tegenvallers opgevangen door meevallers. Zo mag o.a. gerekend worden op een behoorlijke hogere dividenduitkering op de aandelen van Essent en op een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds.

Investeringen

Een aantal onvermijdelijke uitgaven heeft het college wel verwerkt in de cijfers van de voorjaarsnota. Zo stelt het college voor extra geld uit te trekken voor de renovatie van het hoofdveld van Sportclub Stadskanaal en de renovatie van kleed- en clubaccommodatie van SPW en SJS. In 2006 worden in Parkwijk en Cereswijk twee Brede Scholen gerealiseerd. Ook de renovatie, en waar nodig de vervanging, van bruggen over het Stadskanaal vraagt extra financiële middelen. Op het sociale terrein stelt het college voor ook in 2006 extra geld uit te trekken voor eenmalige regeling bijzondere bijstand voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Deze onvermijdelijke uitgaven kunnen voor een belangrijk deel gedekt worden uit reserves, zodat deze lasten niet drukken op het saldo van de meerjarenraming.

Gemeenteraad

De gemeenteraad behandelt de voorjaarsnota op 29 mei 2006.


* 10 mei 2006