Politie Drenthe

Boetegeld = Sneu Geld goed voor 126 rijbewijzen

Assen, 10-05-2006

Agenten van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld hebben tot nu toe dit jaar 126 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten of motorrijders die de maximum toegestane snelheid met meer dan 50 kilometer per uur hebben overschreden.

Vaak gaat het bij het invorderen van een rijbewijs om weggebruikers die worden gelaserd op een autoweg of autosnelweg en de overschrijding ligt dan ergens tussen de 50 en 70 kilometer. Af en toe doet zich een geval voor waarbij de overschrijding aanmerkelijk hoger ligt. Zon vier jaar geleden ging het om een automobilist die met 235 kilometer per uur over de A28 reed. De afgelopen week was het raak op de Balkenweg in Assen.

Op die weg geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Een 36 jarige motorrijder uit Assen kwam langs met 147 kilometer per uur. Een overschrijding van maar liefst 97 kilometer. Hij mocht onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren. Het hangt af van de beslissing van de Officier van Justitie of de man zijn rijbewijs binnen een week weer terugkrijgt of dat het document in ieder geval tot aan de zittingsdatum kwijt is.

Vervoer personen in aanhangwagens aan banden
Het verbod om personen te vervoeren in laadruimtes en aanhangwagens is al een jaar van kracht maar met het warme seizoen voor de boeg kan het geen kwaad om daar nog een aandacht aan te schenken.

Aanhangwagen vervoer klein

Praktisch houdt het verbod in, dat er geen mensen, dus ook geen kinderen, vervoerd mogen worden in of op een aanhangwagen die gekoppeld is achter een personenauto, tractor, bus, motor of bromfiets. Ook is het niet toegestaan om mensen te vervoeren in de laadruimtes van vrachtwagens, personenautos en bestelautos. Het komt er dus op neer dat mensen alleen mogen worden vervoerd op een daarvoor bestemde zitplaats.

Gevaarlijk
De aanleiding om het verbod in te stellen is een aantal ongevallen in het verleden waarbij doden en gewonden zijn gevallen. De maatregel heeft ook consequenties voor winkeliersverenigingen of buurtverenigingen die tijdens de plaatselijke feestweek een zogenaamd wegtreintje willen laten rijden. Ook dat soort vervoer is niet zonder meer toegestaan. De wegbeheerder, meestal de gemeente, kan echter, al dan niet onder voorwaarden, ontheffing verlenen.

Verder geldt het verbod niet voor het vervoer van personen in een ambulance en een voertuig dat volgens het kentekenbewijs is ingericht voor het vervoer van gehandicapten. Ook mag de politie verdachten blijven vervoeren in de laadruimte van een politiebus. Evenementen zoals een bloemencorso of een optocht met versierde wagens, waarvoor de gemeente vergunning heeft verleend, vallen ook niet onder het verbod.
De letterlijke tekst van het verbod staat in artikel 61b van het reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Controles Boetegeld = Sneu Geld komende week:
Vrijdag 12 mei wordt er gelaserd op de Rechtuit in Hollandscheveld. Zaterdag 13 mei is er een radar snelheidscontrole op de N34 tussen Emmen en Borger.
Zondag 14 mei wordt er in Assen gecontroleerd op het dragen van de verplichte autogordel en het rijden door rood.
Maandag 15 mei staat de radarauto op de Odoornerweg, de Hondsrugweg en de Rondweg in Emmen.
Dinsdag 16 mei is er een controle op het gebruik van de autogordel en kinderzitjes in Emmen.
Woensdag 17 mei is er een gordel- en roodlicht controle in Assen Donderdag 18 mei wordt er op snelheid gecontroleerd op de N855 tussen Dieverbrug en Steenwijk.

Boetegeld = Sneu Geld
Voorkom dat u moet betalen

Alles over verkeershandhaving op www.verkeershandhaving.nl