SP Tilburg


Tilburg, 10 mei 2006

Fouilleren loopt uit de hand

Op woensdagavond 3 mei is er in het centrum van Tilburg wederom preventief gefouilleerd. De fracties van de SP en GroenLinks hebben naar aanleiding hiervan vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college.

De grondslag voor het fouilleren is niet een 'acute situatie' maar het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied, waarin situaties als beschreven in artikel 9 APV zich kúnnen voordoen. In zo'n eenmaal aangewezen gebied mag gefouilleerd worden, ook als op dat moment zelf niets bijzonders aan de hand is.

De fracties van SP en GroenLinks willen van het college weten of het niet zo is dat de ''geest'' van deze passage van de APV uitgaat van vermoeden van verstoring van de openbare orde of van een verhoogd risico hierop. Ook willen zij weten welke aanleiding er nodig is om op een doodgewone woensdagavond, zonder voetbal of andere evenementen bezoekers en inwoners van de Tilburgse binnenstad te onderwerpen aan genoemde fouillering.

SP en GroenLinks zijn benieuwd naar de resultaten van de actie van 3 mei en willen de kosten en de baten van deze en eerdere acties weten. Beide fracties wensen een evaluatie van het hele preventief-fouilleren-gedoe.

www.tilburg.sp.nl