Rembrandts wereld in het klein; bouwplaat Rembrandt Poppenhuis

Quantes

Rembrandts wereld in het klein; een bouwplaat van het Rembrandthuis om mee te spelen. Geen schaar of lijm nodig, voor iedereen van 8 tot 88.

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar heeft ontwerpbureau Piet Design het Rembrandt Poppen Huis uitgebracht. Het kartonnen huis is eenvoudig in elkaar te zetten. Schaar of lijm zijn niet nodig, want alle elementen kunnen in elkaar geschoven of geklikt worden. Als tijdens het bouwen de nummer volgorde van de elementen wordt aangehouden staat binnen een paar uur de woning van Rembrandt, inclusief meer dan 50 historisch verantwoorde meubeltjes, objecten en schilderijen. Het gebouwde formaat is 26 x 29 x 59 cm. Het Rembrandt Poppen Huis geeft een waarheidsgetrouw beeld van de leefomgeving van de kunstenaar, maar door de vereenvoudiging van de structuur kan er goed mee gespeeld worden en past het ook in de traditie van de 17e-eeuwse pronkpoppenhuizen. Het huis heeft vier verdiepingen en een zolder. Vanaf de straat gaan twee trapjes naar beneden naar de keuken. De voordeur geeft toegang tot de hal met het vlondertje bij het raam. Naast de hal is de Sijdelcaemer waar Rembrandt zijn klanten ontving. Op de volgende verdieping is het schildersatelier, Groote Schildercaemer. Hier staat de schildersezel, een tafel waarop verf werd gemengd en een lage tafel waar de modellen op konden plaatsnemen. Boven het atelier bevindt zich de Kunstcaemer, een kamer vol zeldzame en kostbare voorwerpen: er hangt een krokodil aan het plafond, gipsen beelden staan op de planken en er hangen geweien aan de muur.
In het pakket zitten ook negen figuren uit verschillende periodes van Rembrandts leven. Frans Banninck Cocq, de kapitein in de Nachtwacht en zijn luitenant Willem van Ruytenburch zijn diep in gesprek buiten op de stoep, terwijl Hendrickje Stoffels, de huishoudster en latere minnares van Rembrandt hen gade slaat door een raam. De vrouw van Rembrandt, Saskia Uylenburgh ligt ziek in de bedstee en een baby ligt vlak bij haar in een wieg te slapen. Titus, de zoon van de kunstenaar zit in een andere kamer aan zijn schrijftafel en Jan Six, de begunstiger van Rembrandt staat tegen het raam geleund wat te lezen. Rembrandt zelf staat in zijn atelier klaar om aan een nieuw schilderij te beginnen, terwijl het meisje in goud en blauw net een deur doorglipt.
Het Rembrandt Poppen Huis is te koop in de webwinkel van Piet Design www.pietdesign.nl en bij alle musea die speciale Rembrandt tentoonstellingen organiseren zoals het Rembrandthuis en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en de Lakenhal in Leiden. Prijs: Euro 22,00
Piet Design is het ontwerpbureau van ir Elisabeth Rijkels-Visser (1972). Ze begon op haar 17e met haar eerste commerciële bouwplaat, studeerde vervolgens bouwkunde in Delft en heeft haar bedrijf inmiddels laten uitgroeien tot een goedlopend ontwerpbureau dat ook producten exporteert naar het buitenland. Vouwbaarheid en bouwbaarheid zijn belangrijke aspecten van vrijwel al haar ontwerpen, maar vooral ook een historisch verantwoorde basis is een essentieel onderdeel bij haar producten. (Bouw) historie inzichtelijk maken loopt als een rode lijn door haar ontwerpen. Het credo van Piet Design is ook: Voortbouwen op historie.
Voor meer informatie of het aanvragen van een presentexemplaar: info@pietdesign.nl of tel.
070 3070305. www.pietdesign.nl