Gemeente Berkelland


Persbericht
Woensdag 10 mei 2006

Nationale Jammarkt in Neede gered

Nieuwe stichting neemt organisatie over van gemeente

De Nationale Jammarkt in Neede blijft bestaan. Er wordt een stichting opgericht die de organisatie van de gemeente overneemt. Het bestuur wordt gevormd door vier inwoners van Neede die hun sporen hebben verdiend in het plaatselijk vrijwilligerswerk. Zij worden bijgestaan door vrijwilligers die jarenlang betrokken waren bij de Jammarkt. Dit evenement heeft dit jaar plaats op woensdag 16 augustus.

Inzet van de gemeente Berkelland was om het zeer aantrekkelijke Jam-evenement te laten voortbestaan maar dan in geprivatiseerde vorm. Daaraan is nadrukkelijk gewerkt en met succes. Vier inwoners van Neede zijn bereid gevonden om samen een voorlopig bestuur te vormen voor een Stichting Nationale Jammarkt Neede. Ben Olminkhof is beoogd voorzitter. Hij is algemeen directeur van het afwerkingsbedrijf Olminkhof-Jannink BV en bekleedde verschillende bestuursfuncties. Op dit moment is hij voorzitter van de Historische Kring in Neede. Wim Meerman is kandidaat-secretaris. Hij is een gepensioneerd docent en opleidingshoofd van de opleiding Technische Informatie aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Meerman is een computerdeskundige bij uitstek en ziet dat als een goede basis om het secretariaat voor zijn rekening te nemen. Hij houdt zich nu bezig met vrijwilligersactiviteiten voor de historische vereniging Oud Noordijk en de stichting de Oale Schole. Mevrouw Reini Huurneman wordt penningmeester; een functie die haar goed past. Zij werkt bij Elja Beheer waar zij verantwoordelijk is voor de financiën. In haar vrije tijd was zij bij allerlei organisaties actief als penningmeester; onder meer bij het Needs Carnavalsgenootschap en bij het Rode Kruis. Hans Niessink completeert het stichtingsbestuur i.o. Hij werkt als vestigingsleider bij het bedrijf HtW Installatietechniek. Hij is al lang actief als vrijwilliger en heeft vele bestuursfuncties gehad. Nu is Niessink voorzitter van de Stichting Evenementen Neede '76.

2006 is overgangsjaar

De gemeente beschouwt 2006 als een overgangsjaar voor de Jammarkt. Berkelland zorgt voor een goede en verantwoorde overdracht aan de op te richten Stichting Nationale Jammarkt Neede. Het voorlopig bestuur en de vrijwilligers kunnen ,indien nodig, in deze overgangsperiode een beroep doen op ambtelijke hulp. Verder levert de gemeente een nog nader vast te stellen financiële bijdrage. Wethouder Leo Scharenborg is blij met deze positieve ontwikkelingen rond de Jammarkt. "Neede pakt het initiatief tot privatisering van de Jammarkt prima op. Dat vind ik een belangrijke stap voor de promotie van Neede maar zeker ook van Berkelland. Ik heb vertrouwen in het nieuwe stichtingsbestuur dat bestaat uit ervaren en enthousiaste Needenaren. Zij moeten in staat zijn om met vele vrijwilligers het unieke concept van de Jammarkt niet alleen overeind te houden maar ook uit te bouwen. De Jammarkt is een evenement met landelijke uitstraling. Dat moet zo blijven. Voor 2006 voelt de gemeente Berkelland zich nog verantwoordelijk voor een goede uitvoering en overdracht. We zien dat als een vorm van zorgplicht. Vanaf 2007 moet de Stichting Nationale Jammarkt Neede helemaal op eigen benen staan".

Zestiende Jammarkt in centrum Neede

Op woensdag 16 augustus 2006 wordt voor de zestiende keer in het centrum van Neede (Oudestraat/Borculoseweg) de Nationale Jammarkt gehouden. Van 11 tot 17 uur worden op die dag door vele standhouders allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, marmelade, chutney en andere vruchtenconserven uitgestald. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waar, maar ook jamhobbyisten bieden hun zelfgemaakte producten aan. Andere artikelen, die met het conserveren van vruchten te maken hebben, worden eveneens verkocht. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. Het stichtingsbestuur werkt volop aan de invulling van het programma. Zeker is dat ook dit jaar weer een jamkoninigin wordt gekozen. Dat gebeurt dan voor de dertiende keer.