Time : 17:27:52
Date : 10 May 2006
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

De opgedrongen echelonnering zet zich door op basis van zichtbare kunstgrepen

De "eerste voorzichtige stap" naar echelonnering was het voorwerp van een levendig debat in de budgettaire controlecommissie van het RIZIV. De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn van mening dat de becijferde ramingen die het proces moeten legitimeren, op zijn minst twijfelachtig zijn.

Het debat over de echelonnering van de zorg (of "wijziging van de persoonlijke interventie van de begunstigden die een geneesheer-specialist raadplegen na te zijn doorverwezen door een huisarts"), lijkt een weinig rationele bocht te nemen.

Het lijkt erop dat men kunstgrepen uit de kast haalt voor een project dat duurder is dan men wil laten geloven.

Het percentage niet gerechtvaardigde (en directe) raadplegingen bij de geneesheer-specialist, met name, is overduidelijk gebaseerd op twijfelachtige (lees: partijdige) hypothesen. Op basis van het werkdocument zou men kunnen concluderen dat het aantal onterechte raadplegingen percentages bereikt van 50%, 60% en zelfs 70%. Dit zou dus betekenen dat meer dan 1 op de 2 consultaties bij een specalist niet gerechtvaardigd is. Niet echt waarschijnlijk...

Vertrekkend van deze stoutmoedige hypothese, schat men de besparing als gevolg van het vermijden van deze raadplegingen bij specialisten, op 40 miljoen euro. Met andere woorden, deze hypothese alleen al, zorgt ervoor dat de kosten voor het project binnen de grenzen van het voorziene budget zouden blijven.

Dezelfde approximatieve benadering doet zich voor op het niveau van de technische prestaties van de specialisten, waar men een besparing van 8,7 miljoen euro veronderstelt. Waarmee deze hypothese eigenlijk stelt dat deze prestaties totaal overbodig zijn.

Conclusie: deze maatregel is niet opportuun op een moment waarop er onderhandelingen bezig zijn over de ontwikkeling van zorgtrajecten, die wel gebaseerd zijn op regels van goede praktijkvoering (EBM).

Vanuit budgettair standpunt stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen zich ernstige vragen bij zowel de voorgestelde ramingen (zonder politieke of ideologische aspect te vernoemen) als bij de opportuniteit van een dergelijk project.

De andere partners zijn veeleer discreet. Maar: de ene onderstreept de administratieve complexiteit die nodig is om deze echelonnering ingang te doen vinden, de andere benadrukt dan weer dat de verplichte inschrijving voor een GMD, nodig om van deze maatregel te kunnen genieten, de kosten op dit niveau zal doen stijgen.

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de enigen die een negatief advies hebben gegeven, voorspellen deze ramingen alvast geen goede toekomst voor de realisatie van deze echelonnering.

Meer info:

Pascal.mertens@mloz.be
Directeur-generaal
02-778.92.01

Guillaume.vandermeersch@mloz.be
02-778.92.60
Strategische studies en communicatie

URL: http://www.mloz.be