Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 10 mei 2006, 141

Onderzoek 'Wonen in het centrum 2005'

De gemeente Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar de achtergrondkenmerken en woonwensen van de bewoners van zes recent opgeleverde complexen in het centrum van Eindhoven. De gemeente wil hierin inzicht krijgen om het toekomstig woonbeleid voor het centrum daarop af te stemmen.

De volgende zes complexen zijn onderzocht: Regentenkwartier, Picus Oost, Smalle Haven, Cicogne, Julianahof en Julianastraat. Het gaat om complexen van verschillende grootte (van 7 tot 450 woningen) en met woningen in diverse soorten en prijsklassen en voor diverse doelgroepen.

Achtergrondkenmerken

Ruim eenderde van de bewoners is tussen de 18 en 35 jaar, ruim de helft van de woningen wordt door één persoon bewoond en bijna 40% door twee personen. De complexen trekken doorstromers (53%), starters (26%) en instromers (21% komt van buiten Eindhoven). Via de onderzochte complexen zijn ongeveer 220 huurwoningen in Eindhoven vrijgekomen.
De doelstelling om hoge inkomens van buiten Eindhoven naar de stad te trekken en hoge inkomens vast te houden in de stad is met deze nieuwbouwcomplexen gelukt.
De nieuwbouwcomplexen trekken niet alleen autochtonen maar ook (westerse en niet-westerse) allochtonen aan. De verhouding is gelijk aan de verhouding op stadsniveau.

Woning en woonomgeving

Via een enquête zijn de woonwensen en woonervaringen van de bewoners in beeld gebracht. Van de bewoners is 85% tevreden met de nieuwe woning. Redenen die men daarvoor opgeeft zijn met name de ligging en het centrum en de ruimte die de woning biedt.
Een kwart van de bewoners is ontevreden over de woonomgeving. De bewoners van de drie grotere complexen zijn meer dan gemiddeld ontevreden. Redenen hiervoor zijn de parkeervoorzieningen voor bezoekers, veiligheid op straat (bijvoorbeeld lastig gevallen worden of bedreiging) en het schoonhouden van de omgeving.

Smalle Haven en Picus Oost

Specifieke klachten zijn er in Smalle Haven en Picus Oost. Bij Smalle Haven hebben de bewoners klachten over de geluidsoverlast van Stratumseind en zijn negatiever dan elders over het schoonhouden van de omgeving. Deze klachten waren al bekend bij de gemeente. De klachten over het schoonhouden hebben te maken met de openbare ruimte die pas dit jaar definitief wordt ingericht. Daarnaast is het complex gefaseerd opgenomen in het gemeentelijk onderhoudsprogramma. Dit programma is naar aanleiding van klachten in het najaar van 2005 aangepast. Verder wordt in het kader van het Integrale Veiligheidsplan Stratumseind onderzocht hoe de knelpunten rondom de geluidsoverlast kunnen worden opgelost.
Bij Picus Oost hebben de specifieke klachten te maken met overlast van verslaafden door de nabijheid van dagopvang Novadic-Kentron. Een aantal instanties, waaronder gemeente, politie, Novadic-Kentron, GGzE, Loket W en GGD werkt samen aan oplossingen hiervoor. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven