Gemeente Amsterdam



Amsterdam Zuidoost: nummer 1 in diversiteit

10 mei 2006
-
Persbericht

Stadsdeel Zuidoost is de als eerste geëndigd in de eerste Nederlandse Diversiteit Top50. De ranking is een initiatief van de Stichting Diversiteit Top50. De stichting onderzocht welke organisatie de diversiteit van de samenleving het beste heeft doorgevoerd in de bedrijfsvoering

De stichting Diversiteit Top50 heeft dit jaar voor het eerst getracht een top 50 samen te stellen van Nederlandse bedrijven en organisaties die in hun beleid specifiek aandacht besteden aan diversiteit en op een constructieve manier omgaan met diversiteit binnen hun organisatie. Dit geldt voor zowel etniciteit, leeftijd als sekse. De organisatie die de veranderingen in de bevolkingssamenstelling het beste heeft doorgevoerd in het personeelsbeleid heeft de nummer 1 positie in de top 50 veroverd.

Vragenlijst

Bedrijven en organisaties konden in de top 50 komen door een online vragenlijst in te vullen. De vragenlijst omvatte onder meer vragen over het aandeel allochtone medewerkers, het aandeel vrouwen en het aandeel medewerkers uit verschillende leeftijdscategorieën. Vragen over medewerkers uit verschillende leeftijdscategorieën werden door veel organisaties niet beantwoord. De gegevens over leeftijd zijn daarom bij toekenning van de prijs buiten beschouwing gelaten.

Alle deelnemende bedrijven en organisaties kregen naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst een score toegekend. Bij de samenstelling van de Diversiteit Top50 heeft het begrip feitelijke diversiteit betrekking op de personeelssamenstelling naar leeftijd en sekse. Voor het berekenen van de score weegt de diversiteit naar etniciteit en de diversiteit naar sekse even zwaar. Bedrijven en organisaties scoren meer punten als de diversiteit binnen de gehele organisatie, zowel aan de 'top' als aan de 'bottom', is doorgevoerd.

Peiler

Juryvoorzitter Sadik Harcaoui (voorzitter van de Raad van Bestuur van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling) reikte vanmiddag de diversiteitsprijs voor het jaar 2005 uit aan Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Diversiteitsbeleid is een belangrijke peiler in het personeelsbeleid van de organisatie. Het stadsdeel wil bereiken dat 50% van de medewerkers bestaat uit personen uit etnische minderheidsgroepen. Op dit moment beschikt Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, vergeleken met de andere deelnemers, al over het grootste aandeel allochtone werknemers. Dit geldt voor alle functieniveaus. Bovendien heeft het stadsdeel relatief veel vrouwen in dienst, ook in leidinggevende functies.

Stadsdeelkantoor Zuidoost. Foto Edwin van Eis

Diversiteitsbeleid

Door openbaarmaking van een ranking wil de stichting Diversiteit Top50 de aandacht richten op het nut
en de noodzaak van diversiteitbeleid in bedrijfsvoering. De top 50 geeft de `best practises' van
diversiteitsbeleid en kan de verdere ontwikkeling van dergelijk beleid stimuleren. Vandaag gaven Leo Wilde (commissaris van de Regio Politie Amsterdam-Amstelland en programmamanager Divers Samenleven en Samenwerken) en Hans Dijkstal (oud-VVD politicus) hun visie op een goed diversiteitsbeleid. Leo Wilde besteedt aandacht aan de noodzaak van diversiteitbeleid voor de Amsterdamse politie. "Met 170 nationaliteiten, 50% allochtone bevolking en voor 90% een blank korps is diversiteit voor de Amsterdamse politie een absolute must", aldus Wilde.

De Stichting Diversiteit Top 50 is een initiatief van A&E Consultancy, atelier voor corporate diversity en
obbert Bodegraven, voormalig hoofdredacteur van Contrast, het tijdschrift over de multiculturele samenleving
en momenteel werkzaam bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Partners zijn onderzoeksbureau O+S, de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam en Bex*communicatie te Amsterdam.