Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Koningsplein 8

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 98 09
Faxnummer

Servicedienst
Communicatie
Informatisering
Juridische Zaken
Faciliteiten
Financiële Administratie
Personeel

Nummer

Datum
10 mei 2006

Oproep Vreeman aan horeca over alcohol en jeugd

Deze week ontvangen de horecabedrijven in het centrum van Tilburg een brief waarin burgemeester Vreeman ze wijst op hun verantwoordelijkheid en inspanningsverlichting ten aanzien van de openbare orde, veiligheid en gezondheid. De brief is geschreven nadat twee specifieke kroegen zijn aangesproken door het gemeentebestuur naar aanleiding van het overmatig schenken van alcohol aan jongeren en daarmee samenhangende gevallen van overlast door jongeren tijdens en na zogeheten happy-hours in het uitgaansgebied. "Veel horecaondernemers doen het wèl goed, maar ik wil hiermee toch de lijn nog eens duidelijk maken aan alle horecaondernemers in het centrum van Tilburg," aldus burgemeester Vreeman.

Het politieteam Binnenstad heeft vastgesteld dat de overlast te maken heeft met de happy-hours van enkele cafés op vrijdagmiddag. Recente voorbeelden zijn ongeregeldheden in de BBA-bussen en een vechtpartij bij McDonaldŽs. Geconstateerd is dat tijdens happy-hours er overmatig alcohol wordt geschonken. Gezien de tijden van happy-hours 16.00 tot 18.00 uur richt de horeca zich op een jeugdig publiek. Ook jongeren beneden de 16 jaar zijn onder invloed en misdragen zich. Vandaar het duidelijk vermoeden dat er in sommige horecagelegenheden overmatig alcohol wordt geschonken aan deze kwetsbare leeftijdsgroep, terwijl dit wettelijk verboden is. Vreeman kondigt in zijn brief aan dat er scherper gecontroleerd wordt op schenken aan minderjarigen en op overmatig schenken en dat bij geconstateerde overtredingen ook maatregelen worden genomen.

Naast het beroep dat hij doet op de horeca vindt burgemeester Vreeman dat ook ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Hoe kan het toch dat kinderen van vaak 14 en 15 en soms zelfs jonger rondom deze kroegen hangen en zich misdragen. Weten ouders dat hun kind daar is en in sommige gevallen alcohol of zelfs teveel alcohol drinkt? Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij ouders op dit gebied," aldus Vreeman in een reactie.

Voor informatie:
Thomas Heesters, woordvoerder burgermeester Vreeman (013) 542 9952 Natasja Bruëns, Themacommunicatie gemeente Tilburg (013) 5428845


---- --