Gemeente Enschede

Sterk vrijwilligerswerk in Enschede

woensdag 10-05-2006

Sterk vrijwilligerswerk in Enschede
Tijdelijke stimuleringsregeling werpt vruchten af

Het gaat goed met het vrijwilligerswerk in Enschede. In Enschede zijn meer dan 700 verenigingen en clubs; ongeveer een kwart van de Enschedese bevolking is wekelijks actief als vrijwilliger. 45% van de inwoners doet wel eens vrijwilligerswerk. Dit blijkt uit de eindrapportage 'Sterk vrijwilligerswerk', waarin de gemeente Enschede verantwoording aflegt voor de besteding van tijdelijke rijksgelden ter stimulering van vrijwilligerswerk. Met de subsidie 'Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk' kon de gemeente de afgelopen drie jaar extra investeren in ontmoeting en contact, in kennis en deskundigheid en in inventarisatie en onderzoek.

Tijdens de projectperiode kreeg de gemeente goed zicht in de aard en omvang van het vrijwilligerswerk in de stad, van de knelpunten bij de vrijwilligersorganisaties en de behoefte aan ondersteuning. De Enschedese verenigingen wijken daarin niet af van het landelijke beeld: het is moeilijk om bestuursfuncties in te vullen, maar ook gespecialiseerde vrijwilligers als trainers en coördinatoren zijn schaars. Verder kan elke club of vereniging extra geld gebruiken, maar is de verwerving ervan een lastige. Om antwoord te geven op de meeste prangende knelpunten en vragen, ontwikkelde de gemeente een activiteitenpakket met o.a. de onderwerpen: arbowetgeving, fondsenwerving, omgaan met andere culturen en flexibel vrijwilligerswerk. Verder is de ondersteuningsfunctie van vrijwilligers versterkt en voor de toekomst veilig gesteld door het inrichten van een nieuw Servicepunt Vrijwilligerswerk bij de welzijnsinstelling Alifa. Belangrijkste taken zijn advies en deskundigheidsbevordering. Voor de bemiddeling van vacatures en vrijwilligers wordt gebruik gemaakt van een digitale vacaturebank. Het vrijwilligerswerk is ook onder de aandacht gebracht bij jongeren in de stad. Maar liefst 500 jongeren uit het middelbaar onderwijs deden mee aan het project Vetvrijwillig. Zij gingen bij verschillende organisaties aan de slag als vrijwilliger.

De verschillende vrijwilligersorganisaties waren over het algemeen enthousiast over de extra activiteiten van de gemeente. Hoewel er voor de toekomst, vanwege de stopzetting van de rijksregeling, een geringer jaarbudget voor vrijwilligersondersteuning is, blijft de gemeente inzetten op ontmoeting en contact, op deskundigheidsbevordering en informatieverstrekking. Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning gaat er speciale aandacht uit naar de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en initiatieven die zich inzetten voor thuiswonenden zieken, ouderen en gehandicapten en naar buurt- en wijkinitiatieven die gericht zijn op het betrekken van zoveel mogelijk bewoners bij de wijk.


---