Ministerie van Financiën

Speech Minister Zalm over uitbreiding schuldenregistratie

toespraak | 10-05-2006 | Nieuwspoort, Minister Zalm

Speech Minister ter gelegenheid van de overhandiging van de ondertekende intentieverklaring van het marktinitiatief 'Uitbreiding schuldenregistratie' op 10 mei 2006 om 17.30 bij Nieuwspoort (gesproken woord geldt)
* Het uitbreiden van de schuldenregistratie vind ik een belangrijk onderwerp. Het is onlosmakelijk verbonden met de bredere discussie over het voorkomen van problematische schulden. Problematische schulden kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Het ministerie van Financiën beschouwt het als zijn taak zich te richten op het voorkomen van problematische schulden. Ik ben blij dat het kabinet 25 miljoen euro extra beschikbaar heeft gesteld voor het voorkomen en beperken van de schuldenproblematiek. Los daarvan worden er al verschillende maatregelen getroffen. Zo stelt de Wet financiële dienstverlening - die op 1 januari in werking is getreden - strengere regels aan adequate informatieverstrekking, waaronder verscherpte reclameregels, en aan zorgvuldige advisering (know your customer). Daarnaast geldt de verplichte BKR-registratie nu ook voor kredieten vanaf 250 euro én is de maximale kredietvergoeding met 5% verlaagd. Deze laatste maatregel heeft vorige week stand gehouden bij de rechter. In aanvulling op dit pakket aan maatregelen zou ook de uitbreiding van de schuldenregistratie een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan beperking van de schuldenproblematiek.
* Want een uitbreiding van de schuldenregistratie leidt ertoe dat degene die toegang heeft tot die registratie een breder -en dus een beter- inzicht heeft in de financiële positie van een potentiële klant. Op die manier kan de kredietwaardigheid van een klant beter worden getoetst en kan aan hem een passender kredietaanbod worden gedaan. Dat voorkomt de kans op overkreditering en komt ten goede aan een verantwoorde kredietverlening. Dat is goed voor de kredietverlener én voor de klant. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
* Waarom denk ik dat uw initiatief kans van slagen heeft? Belangrijk element is dat u het klimaat mee heeft. Daarmee doel ik niet op de lente die zo lang op zich liet wachten, maar op de toename van de aandacht voor het onderwerp problematische schulden. Dat speelt niet alleen bij de overheid en de politiek, maar ook bij de markt die zich steeds meer bewust wordt van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar ook invulling aan wil geven. In die zin heeft u als initiatiefnemers ook een duidelijk gemeenschappelijk belang.
* Dat ik vandaag uw intentieverklaring mag ontvangen draagt ook zeker bij aan mijn positieve gestemdheid. Deze intentieverklaring is een mooi begin. U bent een zeer divers gezelschap bestaande uit private én maatschappelijke organisaties, en u treedt vandaag naar buiten met een heldere en eenduidige boodschap. U heeft de gemeenschappelijke intentie om te komen tot een uitbreiding van de schuldenregistratie, om te beginnen met schulden uit huur en energie. Daar heeft u uw handtekening onder gezet en ik ga er van uit dat dat betekent dat het menens is!


* U heeft in de eerste plaats zelf de sleutel in handen om de uitbreiding van de registratie tot een succes te maken. U beschikt immers over de gegevens over consumenten en hun schulden of betalingsachterstanden. Het is daarom een goede zaak dat u zelf de hoofdrol speelt bij de uitbreiding van de schuldenregistratie. Als wetgever heb ik ook de mogelijkheid om het wettelijk te regelen. Maar dat is niet nodig als initiatieven van onderop concreet worden gemaakt. Ik steun liever dit soort initiatieven dan dat ik van bovenaf door middel van wetgeving maatregelen ga opleggen.
* Het ondertekenen van de intentieverklaring is een goede stap voorwaarts. Maar daarmee is de uitbreiding van de schuldenregistratie nog geen feit. Ik spreek dan ook de hoop - en de verwachting - uit dat uw intenties binnen afzienbare termijn worden omgezet in concrete acties. Een van de succesfactoren is dat uw eigen achterban zich in groten getale gaat aansluiten bij de uitbreiding van de schuldenregistratie.
* U richt uw pijlen eerst op een uitbreiding met schulden uit huur en energie. Tegelijkertijd houdt u de mogelijkheid open om in de toekomst ook andere schulden mee te gaan nemen. Ik vind dat een goede zaak. Ook binnen mijn ministerie wordt op dit moment bekeken welke andere schulden nog zouden kunnen worden meegenomen in de schuldenregistratie. Wat mij betreft wordt daartoe overgegaan, als van een bepaalde schuld komt vast te staan dat het in problematische schuldsituaties echt een schuld van betekenis is. Op dat moment kan de registratie van die schuld toegevoegde waarde hebben. In de komende maanden wil ik daar meer duidelijkheid over krijgen. Tegen die tijd treed ik graag met u in overleg. Als geen ander bent u immers in staat om op een efficiënte manier er voor te zorgen dat de registratie van zo'n schuld een feit wordt. Als deze andere schulden in de overheidssfeer liggen, ben ik graag bereid om als katalysator op te treden en op die manier die achterliggende partijen bij u aan tafel te krijgen. Dat geldt ook voor andere zaken waar ik mogelijk hulp kan bieden.
* Ik realiseer mij goed dat er privacy-aspecten aan dit onderwerp zitten. Het gaat om het registreren én het gebruiken van persoonlijke gegevens en dan ook nog om gegevens over het financiële reilen en zeilen van mensen. Daar moet heel zorgvuldig mee worden omgegaan. Het is dan ook van belang dat u goed overleg pleegt met de hoeder van de persoongegevens, het College bescherming persoonsgegevens.
* Rest mij u succes te wensen met de concrete uitwerking van de intenties die u vandaag hebt toevertrouwd aan het papier. Ik hoop dat ik deze zomer aan de Tweede Kamer kan mededelen dat uw initiatief een succesvol voorbeeld is van het zelf-oplossend-vermogen van private en maatschappelijke organisaties.