VVD


10-5-2006

Betrouwbare claims voor consumenten

Vanmiddag zijn de Raad van Ministers en het Europees Parlement tot een akkoord gekomen over het veelbesproken voorstel inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Jules Maaten (VVD), woordvoerder voor de liberale fractie: "Consumenten krijgen behoorlijke informatie, maar worden niet betutteld. Namen als 'stophoest' of 'hoestbonbon' kunnen blijven bestaan, want iedereen snapt wel dat deze snoepjes de hoest niet onmiddellijk en altijd doen verdwijnen."

Consumenten moeten er vanuit kunnen gaan dat voedings- en gezondheidsclaims echt waar zijn en wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek heeft uitgewezen dat 53% van de consumenten voedingsclaims vertrouwt. Het Parlement heeft onnodige bureaucratie uit de verordening geschrapt zonder de consumentenbescherming aan te tasten. Dit stelt de consument in staat een geïnformeerde keuze te maken.

Jules Maaten: "De bakker op de hoek moet zijn vezelrijke broodje gewoon aan kunnen prijzen zonder een ellenlange autorisatieprocedure door te moeten lopen."

Het akkoord tussen Raad en Parlement gaat vooraf aan de plenaire stemming volgende week in Straatsburg.