Technische Universiteit Eindhoven

15-05-2006: In 2030 komt benzine uit lucht en water

In 2030 wordt benzine niet meer uit olie gemaakt, maar uit lucht en water. Kernenergie is daarbij de energiebron. Als bedrijven, overheden en de wetenschap de handen in elkaar slaan, zou dit haalbaar moeten zijn. Dit althans volgens het scenario Chemagine 2030, waarmee een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) woensdag 10 mei de eerste prijs van de scenariowedstrijd Petrovision heeft gewonnen.

Brandstofschaarste
De problemen van de teruglopende olie- en gasvoorraden laten zich nu al zien. De hoge benzineprijs aan de pomp, de agressieve energiepolitiek in Rusland en Venezuela, spanningen in het Midden Oosten en tegenvallende reserves bij de oliemaatschappijen. Voorbeelden dat het niet lang zal duren voordat de eerste tekenen van brandstofschaarste eraan komen. De Verenigde Staten heeft dan ook enige tijd geleden zich voorgenomen hun energievoorziening van de toekomst minder afhankelijk te laten zijn van olie, en meer van nucleaire energie. Dit niet-duurzame alternatief is ook in Europa in opmars, gezien de verlengde levensduur van Borssele in Nederland, of het bouwen van nieuwe kerncentrales in Frankrijk en Spanje.

CO2-vrije benzine
Uit kernenergie wordt op dit moment echter vooral elektriciteit gewonnen, en geen motorbrandstof. De olie-industrie is dan ook naarstig op zoek naar een manier om dat voor elkaar te krijgen. Het scenario Chemagine schetst een tijdspad tot 2030 waarin dit mogelijk is. De techniek is als volgt. Eerst wordt het broeikasgas CO2 uit de lucht gewonnen. Vervolgens wordt via een aantal processtappen uit water waterstof geproduceerd, waarbij kernenergie zorgt voor de noodzakelijke energie. Uit waterstof en CO2 kan kunnen vervolgens methanol en propeen worden gemaakt, die na bewerking als benzine of als grondstof voor de chemische industrie kunnen dienen. Op deze manier kan CO2-vrije benzine ontstaan. En dat alles tegen een prijs die slechts een fractie boven de huidige olieprijs ligt (77 vs. 72 euro per vat). Het team Chemagine verwacht dat deze prijs na optimalisatie nog kan dalen naar 45 euro per vat. Het TU/e-team heeft ook een planning uitgewerkt voor bedrijven, overheden en de wetenschap om in 2030 deze techniek te realiseren.

Scenariowedstrijd
Petrovision is een jaarlijkse conferentie waarin bedrijven, wetenschap en politiek elkaar ontmoeten op het gebied van de chemische procesindustrie. Het doel van de scenariowedstrijd was een toekomst te schetsen voor de procesindustrie in de Rijn/Schelde delta voor het jaar 2030. Het winnende team bestond uit de studenten Scheikundige Technologie Chris Aldewereld en Bart Dautzenberg, studente Technische Bedrijfskunde Marte Guldemond en onderzoeker Scheikundige Technologie Johan Wijers van de TU/e. De gewonnen prijzen bestonden uit een geldbedrag van 10.000 euro, te besteden aan verder onderzoek, en een studiereis naar China.