Deelgemeente Charlois Rotterdam


Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene vergunningen:

Vergunning verleend:

1. aan de Beatrixschool p.c. basisonderwijs voor het plaatsen van een podium, oplaten van ballonnen en het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met het vijftigjarig jubileum van de Beatrixschool op vrijdag 19 mei 2006 van 08.30 uur tot 17.00 uur op de schoolpleinen aan de Krabbendijkestraat/Sliedrechtstraat (besluit 1 mei 2006);

2. aan Opzoomerteam Roggestraat voor het afsluiten van de Roggestraat, houden van een rommelmarkt en gebruiken van een geluidsinstallatie op zaterdag 20 mei 2006 van 09.00 tot 23.00 uur (besluit 3 mei 2006).

Drank- en Horecawet:

Vergunning verleend:


1. aan VOF Café Zuiderpaviljoen voor uitoefening van een horecabedrijf met terras op het adres Wolphaertsbocht 80. Het betreft optreden van nieuwe leidinggevenden (besluit 28 april 2006);


2. aan V.T.V. De Wielewaal voor uitoefening van een horecabedrijf op het adres Schulpweg 425. Het betreft optreden van nieuwe leidinggevenden (besluit 28 april 2006);


3. aan de Rotterdamse Handbalvereniging Snelwiek voor uitoefening van een horecabedrijf op het adres Oldegaarde 21 II (sportaccommodatie). Het betreft optreden van nieuwe leidinggevenden (besluit 28 april 2006);


4. aan Stichting Humanitas voor uitoefening van een horecabedrijf op het adres Bevelandsestraat 30 (De gevlekte Giraf). Het betreft optreden van nieuwe leidinggevenden en een interne verbouwing (besluit 28 april 2006).

Kapvergunningen:

Vergunning verleend:

1. voor het kappen van een es staande in de binnentuin aan de Sliedrechtstraat 75-277. De boom is dood. Met herplantplicht elders in de tuin (besluit 2 mei 2006).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Besluit:


1. tot het aanschrijven van de eigenaar(s) van het pand Dordtselaan 65 A in verband met het treffen van noodzakelijke bouwkundige voorzieningen aan genoemd appartement (besluit 21 april
2006).

Bouwverordening:

Vergunning verleend:


1. voor het slopen van woningen aan de Pauwenburg 1-15 en 23-37 (oneven) en Klinkenburg 2-20 (even) alsmede garageboxen aan de Maldenburg 22-28 (even) en de Schuilenburg 95-99 (oneven) (besluit 19 april 2006).

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).


---

Lentewandeling in vernieuwd Zuiderpark

Vanwege de grote belangstelling voor eerdere parkwandelingen op twee ijzige zaterdagen in februari, organiseert de projectgroep Zuiderpark opnieuw een wandeling op zaterdag 20 mei aanstaande.

Er is nog steeds werk in uitvoering in het park, maar zo langzamerhand is goed te zien hoe het moet gaan worden. Behalve het bekijken van de vorderingen van de verbouwing kunnen de wandelaars genieten van de vele prachtige kleuren groen en de in bloei staande struiken en heesters die het park momenteel sieren. Enthousiaste deskundigen zullen uitleg geven over "het nieuwe park" en alle vragen beantwoorden.

Als u mee wilt wandelen raden wij u aan om u zo snel mogelijk aan te melden.

Aanmelden op werkdagen: telefonisch of per email: tel. 410 7 411 email: jb.schuurman@charlois.rotterdam.nl

Datum: zaterdag 20 mei. Tijd: 11. 00 - 13.00 uur

Startpunt: informatiecentrum Zuiderpark nabij de Oldegaarde en de Kanovijver.

Na ontvangst en een inleiding in het informatiecentrum begint de wandeling die tot ongeveer 13.00 uur zal duren.

Ook tijdens de Zuiderparkdagen, op 10 en 11 juni in het Zuiderpark, zullen wandelingen worden gehouden. Daarnaast organiseren het NIVON en het Rotterdams Milieucentrum op 17 september een wandeling door het Zuiderpark, tijdens de Groene4daagse. Startpunt is het Zuidplein. Er kan gestart worden tussen 8.30 en 10.00 uur. Deelname kost 2,50 (incl. routeomschrijving). Meer informatie en inschrijving via NIVON, Dirk Smitsstraat 76. Tel. 010 4118824 of 411 39 66. Ook meer informatie op www.milieucentrum.rotterdam.nl


---

Via del Mondo op Heijplaat

Zaterdag 13 mei aanstaande trekt er vanaf 12.30 uur een bonte stoet van buitenlandse kindergroepen, acrobaten en Nederlandse kinderen door de straten van Heijplaat tijdens de Parade del Mondo. Om uit te monden in het straattheaterfestival Via del Mondo op de Courzandseweg. Dit start om 13.00 uur en duurt tot ca. 17.30 uur

Via del Mondo is een gratis festival voor en door kinderen. Het is een internationaal evenement waarbij kracht, creativiteit, cultuur en kunsten en talenten van kinderen centraal staan. Via del Mondo staat ook dit jaar geheel in het teken van straatkinderen wereldwijd. Het ontbreekt veel kinderen over ter wereld vaak aan goede educatie, huisvesting en bijvoorbeeld gezondheidszorg. Vaak is het niet leven maar overleven voor deze kinderen. Met het Via del Mondo Festivan wordt aandacht gevraagd voor kun moeilijke situatie.

Dit jaar komen er drie kindergroepen uit verschillende delen van de wereld. De eerste groep komt uit de Filippijnen , de tweede uit Ecuador en de derde uit het Afrikaanse Burkina Faso. Deze kindergroepen zullen optredens geven en een stuk van hun cultuur laten zien

Sonrisas y Travesuras (Ecuador), een enthousiaste groep kinderen Ze maken niet alleen dans en muziek, maar laten ook een kleurrijk theaterspel zien.

De jongens van Djiguiya Minime (Burkina Faso) vermaken het publiek met percussie en zang en bespelen ook nog verschillende interessante instrumenten

Teatro Kabataan is een bruisende theater en zanggroep uit de Filipijnen. Met hun spel willen zij mensen aan het denken zetten

Meer over Via del Mondo op www.viadelmondo.nl


---

Schoolkorfbaltoernooi bij THOR

Korfbalvereniging THOR organiseert dit jaar weer een schoolkorfbaltoernooi. Dit is ieder jaar weer een evenement waar veel kinderen, maar ook ouders grootouders en vrienden plezier aan beleven. Er doen teams mee van de Steven Stemerding School, de Wilhelhelminaschool, De Beatrixschool, de Akkers en voor het eerst ook een team van de basisschool uit Smitshoek. Het toernooi wordt verdeeld over twee avonden gespeeld: donderdag 11 en maandag 15 mei van
18.30-20.30 uur. Het veld van THOR is te vinden aan de Ellemare 171 in Zuidwijk.


---

Groot onderhoud Waalhaven Oostzijde

Op de Waalhaven Oostzijde is in 2005 klein onderhoud gepleegd. Binnenkort start de gemeente met het groot onderhoud van deze weg. In verband met de toekomstige ontwikkelingen op en rond de Waalhaven is dit groot onderhoud afgestemd op een herstel van de weg voor een periode van circa zeven tot tien jaar.

De werkzaamheden op de Waalhaven Oostzijde bestaan hoofdzakelijk uit het repareren van het asfalt en het aanbrengen van een nieuwe toplaag. Verder zullen enkele overbodige langsparkeervakken worden verwijderd en vervangen door heesters.

De tegels van het bestaande oostelijk gelegen fietspad wordt vervangen door asfalt. Het westelijk gelegen fietspad wordt deels opnieuw betegeld en ook geschikt gemaakt voor fietsverkeer in twee richtingen. Gelijktijdig met deze werkzaamheden wordt een overbodige spoorkruising verwijderd en worden resterende sporen opgeknapt.

De werkzaamheden aan de Waalhaven Oostzijde starten in het weekend van
19 mei. Er wordt gewerkt in de weekenden vanaf vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur. Het is de bedoeling dat het werk in het weekend van
7 t/m 10 juli wordt afgerond.

Echter, de Waalhaven Oostzijde zal niet alle tussenliggende weekenden voor het verkeer afgesloten zijn: het gaat naar verwachting om 4-5 weekenden waarbij de Waalhaven minder goed bereikbaar zal zijn. De Waalhaven Oostzijde wordt in deze weekenden gefaseerd aangepakt Tijdens de werkzaamheden geldt een omleidingroute via de Dorpsweg.


---

Eenmaal 65 en tweemaal 60!

Vorige week vierden maar liefst drie Charloise echtparen hun huwelijksjubileum. Zij kregen een bezoekje, bloemen en een presentje van een van de dagelijks betsuurders.

Op zondag 30 april was het precies 65 jaar geleden dat meneer en mevrouw Van Werkhoven elkaar het jawoord gaven op het stadhuis aan de Coolsingel.

Beiden hebben altijd gevaren en zij kwamen pas in 1971 aan vasteland. Tweeëndertig jaar lang woonden meneer en mevrouw aan de Sintmaartensdijkstraat, daarna vestigden zij zich aan het Vlissingenplein.

Inmiddels is de familie Van Werkhoven flink uitgebreid met 2 zoons en evenveel dochters, 10 kleinkinderen en maar liefst 11 achterkleinkinderen.

Een hobby van mevrouw is kaarten maken, ook houdt zij ervan om te breien. Meneer heeft tegenwoordig geen echte hobbys meer maar schepen, boten etc.zijn nog altijd erg geliefd bij hem.

Tijdens een van de straatfeesten na de bevrijding zagen zij elkaar voor het eerst en beiden waren op slag verliefd. Dat meneer en mevrouw Kalff op maandag 1 mei hun 60-jarig huwelijksjubileum vierden, bewijst dat het echte liefde op het eerste gezicht was.

Samen kregen zij maar liefst vijf zoons en tegenwoordig hebben zij evenveel kleinkinderen. Ook hebben zij twee achterkleinkinderen.

Meneer Kalff had vroeger een eigen bandje waarin hij keyboard speelde. Dat doet hij nog steeds zo nu en dan. Mevrouw Kalff hield zich vroeger juist meer bezig met gymnastiek en zwemmen.

Bij de muziekles mandoline (een klein snaarinstrument) zagen zij elkaar voor het eerst en het was liefde op het eerste gezicht. Deze liefde resulteerde in een huwelijk en op maandag 1 mei vierden meneer en mevrouw Mol hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Meneer was jarenlang kapper en had een eigen kapperszaak. Mevrouw Mol werkte op kantoor maar hielp haar man ook vaak mee in de zaak. Zij kregen een dochter en twee zoons, inmiddels hebben zij ook 3 kleinkinderen en 1 achterkleinkind.

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van het echtpaar Mol en zij spelen nog steeds in een orkest.


---

Samenwerken aan veiligheid in uw wijk

De wijkpolitie in Zuidwijk/Pendrecht merkt dat het aantal woninginbraken en diefstallen/inbraken uit personenautos sterk toeneemt.

Naast het feit dat er goederen uit de autos worden gestolen is er bijna altijd sprake van schade aan de auto. Bij (poging tot) woninginbraak is meestal ook sprake van schade.

Twee manieren die bij woninginbraken vaak gebruikt worden zijn flipperen en hengelen. U kunt deze vorm van inbraak voorkomen als u uw deur afsluit en op het nachtslot doet als u uw woning verlaat en als u naar bed gaat. Dit kan in veel gevallen een gemakkelijke inbraak voorkomen.

U kunt helpen

De politie is gericht in uw wijk aan het werk om inbraken in woningen en personenautos te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat u zich veiliger voelt in uw wijk.

Ondanks deze inzet kan de politie dit niet alleen. Daarom doet zij een beroep op uw medewerking. De politie stelt het zeer op prijs als u ongeregeldheden meldt.

Bewoners in de wijk zijn als het ware de ogen en de oren van de politie en mede door uw oplettendheid is de politie in staat om adequaat te reageren. Hierdoor wordt de pakkans van de daders vergroot en vermindert het aantal criminele activiteiten, waaronder ook woninginbraken en inbraken in personenautos.

Hoe vaak komt het niet voor dat u iets ziet op een vreemd tijdstip, waarbij u een onaangenaam (voor)gevoel heeft. U bent niet echt overtuigd dat er iets mis is en daardoor twijfelt u om de politie te bellen. U wilt de politie immers niet tot last zijn. Later blijkt dat u het goed had gezien maar is het kwaad geschied. Het advies is om altijd te bellen, de politie komt liever tien keer voor niets dan één keer te laat!

Dus:


- Wees alert op straat;


- Bij signaleringen van ongeregeldheden of twijfel daarvan, bel altijd de politie;


- Houdt sociale controle op de woning/auto van uw medewijkbewoners;


- Onthoud wat u hebt waargenomen;


- Wat hebt u gezien en/of gehoord,


- Om hoeveel personen gaat het,


- Zijn het mannen of vrouwen,


- Eventueel huidskleur en/of leeftijd,


- Wat voor kleding draagt men,


- In wat voor auto is men weggereden (denk hierbij vooral aan het merk, type/model, kleur en vooral het kenteken),


- In welke richting is men weggelopen of weggereden,

In alle voorkomende gevallen neemt u direct telefonisch contact op met de politie via 112 of 0900-8844


---

Workshop mediteren

Zaterdag 20 mei geeft de Stichting Maanblauw om 11.00 uur een workshop mediteren in Bibliotheek Charlois. Er wordt ingegaan op de voordelen van mediteren, uitgelegd welke meditatievormen er zijn en er wordt een meditatieoefening gedaan.

De toegang is gratis. Reserveren is wel gewenst. Dat kan aan de balie van Bibliotheek Charlois, Clemensstraat 111 of telefonisch via (010)
429 47 63

Deze activiteit vindt plaats in het kader van In hogere sferen, themamaanden van de Bibliotheek Rotterdam die in april en mei geheel in het teken staan van spiritualiteit en filosofie.


---

Veiling schilderij EO-programma

Sinds vrijdagavond 5 mei veilt het TV-programma Een betere buurt via de site www.eo.nl/eenbeterebuurt een schilderij gemaakt door deelnemers aan het programma. De opbrengst van de veiling gaat naar de Rotterdamse Stichting Eigen Plek, die mensen in de knel helpt hun leven weer op de rails te krijgen. Door kleine bijdragen zet de stichting hulpverleningsprocessen in gang.

Wekelijks strijden de deelnemers aan het EO-programma Een betere buurt in het weekspel om geld voor het project dat ze zelf in de Tarwewijk op poten zetten. Deze week maakten jongeren schilderijen, waarna het winnende schilderij wordt geveild. Bieden kan sinds vrijdagavond 5 mei een week lang via www.eo.nl/eenbeterebuurt. Voor meer informatie www.tarwewijk.nl (projectbureau Tarwewijk)