Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

27 maart 2006

Op 1 mei barst de toneelschrijflente in volle hevigheid los.

Het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs, De Balie, Zuidelijk Toneel en Theater Gasthuis presenteren zich in mei op drie verschillende plekken in de stad met vers geschreven toneel. Gerardjan Rijnders verricht de feestelijke aftrap van deze bundeling in De Balie op 1 mei om 20.00 uur. Eenieder is van harte welkom om deze lente in te luiden!

De Toneelschrijfdagen - Opdracht en gevolg: 10 tot en met 13 mei

Van woensdag 10 mei t/m zaterdag 13 mei vindt in De Balie in Amsterdam de vierde editie van De Toneelschrijfdagen plaats, een samenwerking van het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs en De Balie.

Een feestelijke boekpresentatie markeert het begin en er is een dagelijks terugkerend programma. Elke dag begint om vijf uur 's middags met een port-uur met fragmenten van nieuw werk, interviews met schrijvers en tips van uitgevers.

Om half negen begint het avondprogramma met het toneelfeuilleton Verse Waar/Oud Repertoire en daarna volgen integrale en geënsceneerde lezingen door bijzondere acteurs en gezelschappen. Verder is er dj, dansen in het donker, de toneelbibliotheek met Nederlandstalig toneelwerk in druk, en in het restaurant Het Overblijfmenu. Eindelijk weer eens voorgelezen worden, nu door schrijvers en acteurs aan tafel.

Het Platform Onafhankelijke Theaterauteurs geeft jaarlijks geeft tien vrije opdrachten uit aan opvallende schrijvers. Tijdens de vierdaagse Opdracht & gevolg worden de resultaten getoond van 2005. De schrijvers Marike op den Akker, Sebastiaan Beerendonk, Magne van den Berg, Miriam Boolsen, Marian Boyer, Shishunk Ighes, Hiekelien van den Herik, Marcel Lenssen, Emanuel Muris, Ditte Pelgrom, Ragnhild Rikkelman, Annemarie Slotboom, Sandra Tromp Meesters en Hannah van Wieringen laten zien hoe ze werken, wat ze tot nadenken, wanhoop of vreugde brengt - en hoe ze dat omzetten in tekst voor publiek.

Ook worden de schrijfopdrachten voor 2006 uitgereikt aan drie dubbeltalenten: Judith Herzberg, Hans Aarsman en Aarnoud Holleman.

Informatie en programmaoverzicht: www.debalie.nl /www.platformtheaterauteurs.nl

Meer toneelschrijflente:

Van 3 t/m 6 mei presenteert Gasthuis de derde editie van de Gastschrijvers. Dit keer wordt het werk van de schrijvers Anouk Saleming, Annemarie Slotboom en Evianne Lamme door drie professionele regisseurs geënsceneerd (www.theatergasthuis.nl).

Het Zuidelijk Toneel staat van 3 t/m 13 mei in de Storkfabriek in Oostenburg met het locatieproject Walhalla. Erik-Ward Geerlings, Peter De Graef en Marijke Schermer

schreven alle drie een stuk over een wereldverbeteraar. Matthijs Rümke tekent voor de regie (www.zuidelijktoneel.nl).

Algemene informatie

Titel Opdracht en gevolg

Doo Platform Onafhankelijke Theaterauteurs en De Balie

Locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Data woensdag 10 t/m zaterdag 13 mei 2006

Aanvang dagelijks om 17.00 uur en om 20.30 uur

Prijs port uur gratis, avondprogramma ¤10, korting ¤8

Kassa De kassa is geopend op werkdagen van 14.00 uur t/m 18.00 uur oftot aanvang programma. In het weekeinde is de kassa geopend anderhalf uur voor aanvang programma. Op vertoon van een toegangskaartje van één van de deelnemende toneelschrijflente-theaters kan een kaartje met korting gekocht worden bij de andere instellingen.

Reserveren Tijdens openingstijden op 020-55 35 100

Kaarten zijn ook te koop via www.debalie.nl

Overblijfmenu De Balie Restaurant serveert iedere dag het snelle en goedkope overblijfmenu: een voor- en een hoofdgerecht + koffie voor ¤19,50. Op vertoon van een toegangsbewijs kost het menu ¤17,50. Het hoofdgerecht los bestellen kan ook, dat kost ¤14,-. De keuken is ma t/m za van 18.00 tot 22.00 uur geopend. Reserveren: 020-5535131

Noot voor de pers

Meer informatie, foto's en interviews kunt u verkrijgen bij Eva Groentjes, De Balie, 020-5535151 of via eva.groentjes@balie.nl

debalie
Eva Groentjes | PR/Marketing
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
020-5535151 (doorkies 164) | 020-5535155 (fax)

toneelschrijfdagen in De Balie "]