KNMG

Oratie prof. mr J. Legemaate over patiëntveiligheid en patiëntenrechten

Per 1 september 2005 is Johan Legemaate, beleidscoördinator gezondheidsrecht en juridisch adviseur van de KNMG, benoemd tot hoogleraar gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit. Op 10 mei a.s. hoopt hij zijn ambt te aanvaarden met het uitspreken van een rede onder de titel 'Patiëntveiligheid en patiëntenrechten'.

Johan Legemaate is benoemd op een bijzondere leerstoel die door de KNMG is ingesteld. Door het instellen van de leerstoel wil de KNMG een bijdrage leveren aan de wetenschappelijke ontwikkeling van het gezondheidsrecht, in het bijzonder waar het gaat om de relatie tussen juridische ontwikkelingen en de beroepsuitoefening in de gezondheidszorg. Vanuit de nu aan de VU ingestelde bijzondere leerstoel gezondheidsrecht zal worden bijgedragen aan het onderwijs aan (onder meer) studenten geneeskunde en zal onderzoek worden verricht.

In zijn oratie gaat Legemaate nader in op de relatie tussen patiëntveiligheid en de rechten van de patiënt. Algemeen wordt aangenomen dat het realiseren van patiëntveiligheid in de eerste plaats een verantwoordelijkheid is van beroepsbeoefenaren en instellingen in de gezondheidszorg, maar ook aan patiënten wordt een rol toebedeeld. Mede daarom roepen ontwikkelingen en regelingen op het gebied van de patiëntveiligheid vragen op over de rechtspositie van patiënten. Er zijn aanwijzingen dat beleid voor patiëntveiligheid als bijwerking een verbetering van de rechtspositie van patiënten heeft, maar ook wordt wel betoogd dat die rechtspositie op bepaalde punten in het gedrang kan komen.

In de rede komen de volgende onderwerpen aan de orde:
-veilig incident melden;

-het recht van de patiënt op informatie, waaronder het recht om over fouten te worden geïnformeerd;
-de verantwoordelijkheden van de patiënt in het kader van patiëntveiligheid;
-omgaan met klachten en claims.

Oratie prof. mr J. Legemaate op woensdag 10 mei 2006 om 15.45 uur in de Aula van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 13-04-2006