Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT
Utrecht, 4 mei 2006

600 scholieren presenteren actieplannen voor beter Nederland Jongeren uit het hele land gaan de strijd aan voor een Future Award

Hoe ziet een betere toekomst eruit? Op 10 mei laten 600 scholieren uit het hele land zien hoe zij daarover denken. Tijdens de 'It's time. Create your future now!'-bijeenkomst in theater Spant! te Bussum presenteren de jongeren hun actieplannen voor een beter Nederland. De twaalf beste plannen worden beloond met een Future Award: een geldbedrag van 500 euro, bedoeld voor de uitvoering van hun plan. Future Awards is een gezamenlijk project van Codename Future, de Nationale Jeugdraad, IVN en COS Nederland.

De Future Awards worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. En met succes! Er doen dit jaar opnieuw meer jongeren mee dan vorig jaar. Duizenden scholieren uit het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) zijn al sinds september bezig met het bedenken en uitwerken van hun plannen. Zij verdiepten zich in maatschappelijke themaŽs als milieu, gezondheid, water en verkeer. Ze bekeken welke problemen zich daarbij voordoen en bedachten er een oplossing voor in de vorm van een verbeterplan.

Op 10 mei is het zover. Steven van Eijck, commissaris voor Jeugd- en Jongerenbeleid, geeft het startschot voor de 'It's time'-bijeenkomst. Daarna presenteren scholieren van ruim vijftig scholen hun beste plannen aan een expertjury bestaande uit ruim zestig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. Deze experts geven de jongeren advies en bepalen welke twaalf plannen een Future Award winnen. Tussen de presentaties door is er entertainment voor de scholieren en kunnen ze workshops volgen.

Prijzen
De dag eindigt met een spectaculaire prijsuitreiking: twaalf verbeterplannen krijgen 500 euro om ook werkelijk verwezenlijkt te worden. De Nationale Jeugdraad ondersteunt de winnaars daarbij. Ook plannen die geen Future Award hebben gewonnen krijgen de kans om alsnog uitgevoerd te worden. De Jeugdraad heeft speciaal hiervoor 37 coaches geselecteerd en getraind die de jongeren gaan begeleiden bij de realisatie van hun plannen.

Naast de Future Awards voor de beste actieplannen worden ook twee IDEALS Awards uitgereikt. Leerlingen hebben zelf songteksten geschreven over maatschappelijke thema's of over persoonlijke idealen. Twaalf van deze songs worden uitgevoerd door de jongeren zelf, bijgestaan door professionele musici. De beste songtekst en het beste optreden worden beloond met een IDEALS Award.

Organisatie
Future Awards is een gezamenlijk project van Codename Future, de Nationale Jeugdraad, IVN en COS Nederland. Voor meer informatie over de organiserende partijen verwijzen we u naar hun website:

www.jeugdraad.nl
www.codenamefuture.nl
www.ivn.nl
www.cosnederland.nl

De Nationale Jeugdraad verzorgt de perscommunicatie rondom de Future Awards. De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

De Future Awards worden mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Stichting DOEN, Koninklijke Nederlandse Heidemij, Provincie Zuid Holland, Provincie Noord Brabant, Provincie Overijssel en Provincie Zeeland.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht