Nederlandse Hartstichting

Aantal beroertes veel hoger dan gedacht

8-5-2006

Aandacht voor risicofactoren tijdens Europese Dag van de Beroerte

Den Haag, 9 mei 2006. Uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Hartstichting blijkt dat naar schatting jaarlijks 41.000 personen voor het éérst door een beroerte getroffen worden. Dat is 33% meer dan waar men tot nu toe vanuit ging. Ongeveer 20% van deze groep wordt niet opgenomen in het ziekenhuis. De kans op een beroerte of een herhaling ervan kan verkleind worden door alert te zijn op belangrijke risicofactoren als hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, roken, overgewicht en diabetes. De Nederlandse CVA-vereniging 'Samen Verder' organiseert op 10 mei voor de tweede keer de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag zetten ruim vijftig ziekenhuizen en overige zorgcentra hun deuren open voor voorlichting aan bezoekers en het meten van bloeddruk, glucose- en/of cholesterolgehalte.

Kans op overlijden na een beroerte nog zeer hoog
De Nederlandse Hartstichting heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste cijfers over Hart- en vaatziektes. Hieruit is een reëler beeld van het aantal beroertes (CVA's) per jaar ontstaan. Het blijkt dat het aantal personen dat een éérste beroerte krijgt veel hoger is dan werd aangenomen, namelijk 41.000 per jaar. Dit betekent dat er in totaal 135 in plaats van 100 personen per dag door een beroerte getroffen worden. Daarnaast is er een duidelijke toename van het aantal ziekenhuisopnames vanaf 2000. Positief is dat de sterfte ten gevolge van een beroerte sinds jaren geleidelijk afneemt. In de periode 1980 - 2004 bedraagt de daling van het sterftecijfer 40%. De kans op overlijden na een beroerte in de eerste vijf jaar is met 50% nog wel zeer hoog. Het onderzoek laat ook zien dat er te vaak onvoldoende maatregelen worden genomen om een volgende beroerte te voorkomen (secundaire preventie). Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat bij een beroerte hoge leeftijd, hartfalen, andere hartziekten, diabetes en eerder doorgemaakte ziekenhuisopname voor andere vormen van vaatlijden de kans op overlijden vergroten. Zowel op korte als op langere termijn.

Veel mensen invalide na beroerte
Door het grote aantal personen dat getroffen wordt door een beroerte en door de afnemende sterfte door een beroerte zijn er steeds meer mensen, die moeten leven met de gevolgen van een beroerte. Dit heeft tevens grote gevolgen voor de kosten in de gezondheidszorg. Door het nemen van de juiste preventieve maatregelen kan het aantal beroertes drastisch omlaag. Hypertensie, de grootste risicofactor voor een beroerte, blijkt nu nog te vaak onderbehandeld. Preventie moet beter binnen de CVA-zorg ingebed worden. Het publiek en de CVA-patiënten moeten zich beter bewust worden van hun mogelijke risicofactoren.

Aandacht voor Europese Dag van de Beroerte overal in het land De Nederlandse CVA-vereniging 'Samen Verder' organiseert op 10 mei voor de tweede keer de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag zetten ruim vijftig ziekenhuizen en overige zorgcentra hun deuren open voor voorlichting aan de bezoekers. Ook kunnen de bezoekers hun bloeddruk, glucose en/of cholesterol laten meten. Kijk voor de deelnemende ziekenhuizen op www.cva-vereniging.nl.

Noot voor de redactie (