Sociaal en Cultureel Planbureau

gelukkiger

Meer in de samenleving maar niet gelukkiger

Gezond en wel met een beperking: Ervaren kwaliteit van leven en functioneren van mensen met langdurige lichamelijke beperkingen.

· Lichamelijk gehandicapten ervaren een beduidend slechtere kwaliteit van leven dan mensen zonder beperkingen.

· Van alle lichamelijk gehandicapten (beperkingen in horen, zien, bewegen) ervaren mensen met matige tot ernstige bewegingsbeperkingen de laagste kwaliteit van leven.

· De achterstand in ervaren kwaliteit van leven van lichamelijk gehandicapten is in tien jaar niet verminderd. Deze gehandicapten nemen meer deel aan de samenleving, maar zijn daardoor gemiddeld genomen niet gelukkiger geworden.

Dit zijn enkele conclusies uit de SCP-publicatie Gezond en wel met een beperking: Ervaren kwaliteit van leven en functioneren van mensen met langdurige lichamelijke beperkingen die op woensdag

10 mei jl. is verschenen. In het rapport, onder redactie van dr. Crétien van Campen, wordt een beeld gegeven van de kwaliteit van leven, zoals deze wordt ervaren door mensen met lichamelijke beperkingen (in horen, zien, bewegen en algemene dagelijkse verrichtingen zoals wassen, kleden, opstaan, toiletgang).

In het rapport wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen mensen met en mensen zonder lichamelijke beperkingen, de ontwikkeling van deze verschillen in de periode 1993-2003 en de relatie met maatschappelijke participatie. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van landelijke enquêtes die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks uitvoert in zijn Permanent Onderzoek van de Leefsituatie (POLS).

Slechtere ervaren kwaliteit van leven

In lichamelijk opzicht ervaart een ruime meerderheid van de lichamelijk gehandicapten een relatief slechte kwaliteit van leven, afgemeten aan de mate waarin zij zich fit voelen of kunnen werken en leven zonder gezondheidsproblemen. Onder de Nederlanders zonder lichamelijke beperkingen is het aandeel mensen dat een slechte kwaliteit van leven ervaart relatief gering. Op het vlak van het geestelijk welbevinden zijn de verschillen in ervaren kwaliteit van leven tussen mensen met en mensen zonder lichamelijke beperkingen veel minder groot.

Extra kwetsbare groepen

Binnen de grote en groeiende groep van lichamelijk gehandicapten - ruim anderhalf miljoen mensen - zijn extra kwetsbare groepen aan te wijzen. Mensen met bewegingsbeperkingen en beperkingen in de algemene dagelijkse levensverrichtingen voelen zich belemmerd in hun normaal dagelijks functioneren en dit verlaagt de ervaren kwaliteit van leven. Een hoge leeftijd en een lage sociaal-economische status kunnen die belemmeringen verder versterken.

Achterstanden onveranderd in de tijd

In een periode van tien jaar zijn de achterstanden in ervaren kwaliteit van leven van lichamelijk gehandicapten niet kleiner geworden. Rond 40% van de lichamelijk gehandicapten voelt zich (zeer) gezond, tegen 85% van de mensen zonder beperkingen. Wat geluksgevoelens betreft zijn de verschillen minder groot: bijna 80% van de lichamelijk gehandicapten voelt zich (erg) gelukkig, tegen ruim 90% van de mensen zonder beperkingen.

Weinig samenhang maatschappelijke participatie en ervaren kwaliteit van leven

Een van de gedachten achter het overheidsbeleid is dat het deelnemen aan het maatschappelijk leven mensen gelukkiger maakt en een beter welzijn bezorgt. De resultaten van het onderzoek relativeren deze gedachte, omdat blijkt dat maatschappelijke participatie (op de gebieden van arbeid, cultuur en sociale contacten) van lichamelijk gehandicapten weinig samenhang vertoont met de door hen ervaren kwaliteit van leven. Hoewel meer lichamelijk gehandicapten deelnemen aan het maatschappelijk leven dan tien jaar geleden (in dat opzicht lijkt het participatiebeleid van de overheid geslaagd), zijn deze gehandicapten daardoor, gemiddeld genomen, niet gelukkiger geworden. De vraag is nu hoe dit komt.

Waardering van participatie van belang

Uit aanvullende gesprekken met en egodocumenten van lichamelijk gehandicapten kwam naar voren dat niet zozeer het `meer' deelnemen aan de samenleving van belang is voor de kwaliteit van leven als wel de `wijze' waarop wordt deelgenomen. De waardering van de participatie door de betrokken gehandicapten zelf heeft, met andere woorden, een grotere invloed op de ervaren kwaliteit van leven dan het deelnemen aan de samenleving op zich. Zo draait het bij werk niet zozeer om het al dan niet hebben van een baan, maar om het verrichten van werk dat aansluit bij de capaciteiten en wensen van de gehandicapte.

Definitie

Het begrip `ervaren kwaliteit van leven' is in het onderzoek gedefinieerd als: de mate waarin de betrokkene zelf vindt dat hij normaal lichamelijk, geestelijk en sociaal kan functioneren (wat globaal overeenkomt met ervaren gezondheid en geluk).

SCP-werkdocument 122, Gezond en wel met een beperking: Ervaren kwaliteit van leven en functioneren van mensen met langdurige lichamelijke beperkingen, Crétien van Campen, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, mei 2006, ISBN 90 377 0254 6, prijs EUR 10,90.

De publicatie is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij het SCP via fax 070 - 340 7044,

e-mail: bestel@scp.nl of via de web-site: www.scp.nl