Unicef



Afghanistan: poliovaccinatie voor ruim twee miljoen kinderen 09 mei 2006, Kabul - In Afghanistan zijn de afgelopen dagen ruim twee miljoen kinderen tegen polio gevaccineerd. Afghanistan is een van de vier landen waar kinderverlamming nog voorkomt; het zesde poliogeval van dit jaar werd kort voor de start van de vaccinatiecampagne in Kandahar ontdekt.


De campagne werd geleid door het Afghaanse ministerie van volksgezondheid, met steun van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In elf provincies in het zuiden, zuidoosten en oosten van Afghanistan - met onder meer Uruzgan, waar Nederland troepen naartoe stuurt - zijn ruim 15.000 gezondheidswerkers de deuren langsgegaan om alle kinderen onder de vijf jaar te vaccineren. Deze aanpak was nodig, omdat er op het platteland geen klinieken zijn waar Afghaanse gezinnen naartoe kunnen gaan.

Vertrouwen
Nu in Afghanistan dit jaar al zes gevallen van kinderverlamming zijn geconstateerd, wil de regering zich extra inspannen om alle kinderen onder de vijf jaar tegen de ziekte te vaccineren. Bernt Aasen, directeur van Unicef Afghanistan: "Dat deze nieuwe besmettingsgevallen zijn ontdekt, danken we waarschijnlijk aan verbeterde methodes in Afghanistan om zieke kinderen op te sporen. Iedereen moet vertrouwen hebben in onze vaccinatiecampagnes; overal ter wereld winnen we de strijd tegen polio."

Behalve in Afghanistan, komt het poliovirus alleen nog in Pakistan, India en Nigeria voor. Egypte, dat ook in het rijtje landen met polio stond, is sinds twee maanden virusvrij verklaard. Unicef vraagt donoren overigens om de Afghaanse regering niet alleen te steunen op het gebied van poliobestrijding. Naar schatting wordt minder dan 60 procent van de Afghaanse kinderen ingeënt tegen bijvoorbeeld mazelen, difterie, kinkhoest en tuberculose. Volgens Unicef overlijden elke dag meer dan 600 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van ziektes die makkelijk zijn te voorkomen.

Luister naar de radiospot Zie het origineel