Gemeente Gouda


persbericht: gouda wordt steeds veiliger (9/5/2006)

De veiligheidssituatie in Gouda verbetert. De vijf belangrijkste delictsoorten zoals overlast, vernieling, jeugdproblematiek, woninginbraak en geweld zijn in 2005 gedaald of gelijk gebleven ten opzichte van 2002. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Veiligheidsmonitor 2006. Auto-inbraak vormt een uitzondering. Het aantal meldingen hiervan is in 2005 weer flink toegenomen. De veiligheidsmonitor rapporteert over het Goudse integrale veiligheidsbeleid en over de objectieve en subjectieve veiligheid. De veiligheidssituatie is beschreven op stads- en wijkniveau.

objectieve en subjectieve veiligheid
De veiligheidsmonitor besteedt aandacht aan de objectieve en de subjectieve veiligheid. Eerstgenoemde is gebaseerd op de registratie van het aantal incidenten en heeft zich de afgelopen jaren gunstig ontwikkeld.
Het aantal incidenten is afgenomen. De politie heeft meer aanhoudingen verricht en meer inwoners meldden incidenten bij de politie. De subjectieve veiligheid geeft aan hoe veilig mensen zich voelen. De afgelopen jaren is deze nagenoeg gelijk gebleven. Gemiddeld 63 procent van de Goudse inwoners voelt zich nooit of zelden onveilig. Mannen voelen zich in het algemeen veiliger dan vrouwen. In 2005 gaf bijna 70 procent van de mannen aan zich zelden of nooit onveilig te voelen. Bij vrouwen lag dit aandeel bijna tien procent lager. De groep 65-plussers voelt zich, net als voorgaande jaren, het veiligst.

top vijf
De veiligheidsmonitor is dit jaar uitgebreid met de veiligheidsappendix. Deze beschrijft per wijk de veiligheidssituatie, sociale overlast en waardering van bewoners voor de woonomgeving. Het algemene beeld is dat bewoners zich veilig voelen in hun wijk. Dit blijkt onder meer uit een enquête die de gemeente eind 2005 heeft gehouden. De sociale overlast is per wijk weergegeven in een top vijf van grootste ergernissen. Fout parkeren, zwerfvuil, verkeersdrukte, jeugdproblematiek en auto-inbraak komen hierin het meest voor.

duidelijk effect
Bloemendaal, Achterwillens en Plaswijck behoren tot de meest veilige wijken. De bewoners van Bloemendaal voelen zich het veiligst en zijn het meest tevreden over hun leefomgeving. De Binnenstad, Korte Akkeren en Gouda Oost hebben meer dan gemiddeld te maken met overlast. Daarom was hier een gebiedsgerichte aanpak in 2005. In de eerste twee gebieden heeft de aanpak resultaat gehad. De criminaliteit en overlast zijn hier gedaald. Maatregelen ter bevordering van de veiligheid, die de gemeente vorig jaar heeft ingezet, hebben in deze wijken duidelijk effect gehad. In Gouda Oost is dit niet het geval. Hier komen met name auto- en woninginbraak vaker voor. Inmiddels is de gemeente gestart met een intensivering van de gebiedsgerichte aanpak om de veiligheidssituatie in deze wijk te verbeteren.

integraal veiligheidsbeleid
Het doel van de veiligheidsmonitor is enerzijds het periodiek monitoren van de veiligheidssituatie in de stad, waardoor meerjarige veiligheidsontwikkelingen zichtbaar worden. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers, politie en andere relevante partners positieve ontwikkelingen stimuleren en ongewenste ontwikkelingen tegengaan. Anderzijds rapporteert de monitor met ingang van 2005 over de mate waarin de doelstellingen van het integraal veiligheidsbeleid zijn behaald. In 2005 heeft de gemeenteraad de kaders hiervan vastgesteld voor de periode 2005 2009. De behaalde resultaten van 2005, het eerste uitvoeringsjaar, zijn dit jaar voor het eerst ook opgenomen in de veiligheidsmonitor 2006.

actieplan integraal veiligheidsbeleid 2006
Het actieplan Gouda Veilig: werk in uitvoering is onderdeel van het integraal veiligheidsbeleid.Hierin staan nieuwe en lopende projecten en maatregelen die een gerichte bijdrage moeten leveren aan het behalen van de doelstellingen van het integraal veiligheidsbeleid. Elk jaar wordt het actieplan geactualiseerd. Na vaststelling in de raad komt er een publieksversie uit van het actieplan. Ook het nieuwe college ziet het integraal veiligheidsbeleid als een speerpunt en staat achter het aan de raad aangeboden actieplan Integrale Veiligheid 2006.