Gemeente Rotterdam


---


Nr. 101
10 mei 2006

Introductie taxiplusplaatsen succesvol
Vergunningen in eerste week van 40 naar 65

De Keurmerktaxi's, politie Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam kijken tevreden terug op de eerste week van de Taxiplus-plaatsen. De gemeente heeft inmiddels 65 vergunningen afgegeven aan Keurmerktaxi's om gebruik te maken van de Taxiplus-plaatsen. Gedurende de eerste week maakten bijna iedere dag taxi's met het speciale keurmerk van de standplaatsen gebruik. De politie beschreef de sfeer bij de taxistandplaatsen over het algemeen als gemoedelijk.

Om de kwaliteit van het taxivervoer een extra impuls te geven, kent Rotterdam per 1 mei Taxiplus en speciaal daarvoor bestemde Taxiplusplaatsen. De standplaatsen bevinden zich bij het Centraal Station en het Hilton Hotel. Van deze plaatsen mogen alleen taxiondernemers gebruik maken die beschikken over het landelijke TX-Keurmerk en het Geweldsprotocol Taxibranche ondertekend hebben. Volgens de landelijke stichting TX-Keur zijn er binnen de Rotterdamse taxibranche ongeveer 100 taxichauffeurs vorige week gestart met de aanvraagprocedure voor het keurmerk.

Reizigers die op het Centraal Station gebruik willen maken van een taxi krijgen de komende tijd een flyer met informatie over de Taxiplus. Deze folder is in het Engels en in het Nederlands beschikbaar. Daarnaast zendt de komende twee weken op RTV Rijnmond 66 spotjes om de bekendheid verder te vergroten.

Kwaliteit en veiligheid = Taxiplus
Het TX-Keurmerk is een landelijk kwaliteitssysteem dat in 2004 door de Nederlandse taxibranche werd geĂŻntroduceerd. Het is voor de taxiondernemer een middel om zich positief te onderscheiden. Daarnaast helpt het reizigers bij het kiezen voor kwalitatief hoogstaand taxivervoer. Het Geweldsprotocol taxibranche is speciaal opgesteld om de veiligheid van taxichauffeurs in de regio Rotterdam te bevorderen. Naast een aantal voorwaarden waaraan de taxiondernemer moet voldoen staan in het protocol afspraken over de ondersteuning bij incidenten, opsporing en vervolging.

noot voor de redactie/