Ingezonden persbericht


PERSBERICHT TRIMBOS- INSTITUUT

Kopstoring.nl: trefpunt voor jongeren van ouders met psychische problemen

Utrecht, 10 mei 2006. Kinderen van ouders met psychische problemen kunnen vanaf vandaag terecht op de speciaal voor hen ontwikkelde interactieve website www.kopstoring.nl. Ze vinden er informatie, ervaringsverhalen van anderen, een forum en een e-mailservice. Ook kunnen ze via de website vanaf september chatten met een hulpverlener en een groepscursus volgen in een chatbox. Met als grote voordeel: geen wachtlijsten en geen angst herkend te worden door je buurjongen want je bent er anoniem.

Naar schatting 600.000 kinderen tussen de 12 en 22 jaar groeien op in een gezin waarvan een of beide ouders psychische problemen heeft. Een op de drie van deze kinderen ontwikkelt zelf vroeg of laat ernstige problemen. Het is een vrij onzichtbare groep in onze samenleving want op psychische problemen rust nog steeds een taboe. En als jongere praat je al helemaal niet over de psychische problemen van je ouder(s). Schaamte en schuldgevoelens spelen daarbij een belangrijke rol.

Daarom is het belangrijk voor jongeren om via Kopstoring.nl anoniem ondersteuning te kunnen krijgen. De pijlers van de website worden gevormd door het versterken van beschermende factoren in het leven van de jongeren, zodat de kans om zelf problemen te ontwikkelen wordt verkleind. Zo geeft de website tips hoe ze hun sociale netwerk kunnen gebruiken en uitbreiden. Ook kunnen ze via de website ervaringen uitwisselen en via een chatbox met vragen terecht bij een hulpverlener.

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (zg. KOPP-kinderen) zijn niet per se zielig en kwetsbaar. Zij zijn vaak juist heel sterk en zelfstandig. Ze doppen soms al op jonge leeftijd hun eigen boontjes, omdat hun ouders door eigen problemen minder zorg kunnen bieden. De jongere zorgt vaak voor zijn ouder in plaats van andersom. Kopstoring.nl biedt deze jongeren een eigen plek, waar zij ook aandacht voor zichzelf kunnen krijgen. Voor veel bezoekers van de site zal dat een nieuwe ervaring zijn.

De website www.kopstoring.nl is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en de GGZ-instellingen Spatie, GGNet, Gelderse Roos en RIAGG IJsselland. In de toekomst kunnen meer GGZ-instellingen aanhaken en gezamenlijk de 'back-office' vormen van de website, zodat wachtlijsten en versnippering van het aanbod via internet wordt voorkomen.


---

Voor meer informatie bel Henk Maurits (030-297 11 38) of Harald Wychgel (030-297 11 16), voorlichters van het Trimbos-instituut.