College voor zorgverzekeringen

Persberichten Print deze pagina

CVZ-advies: UMC-Groningen derde harttransplantatiecentrum Publicatiedatum: 09-05-2006
Publicatienummer: 06/04

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) moet het derde harttransplantatiecentrum in Nederland worden. Bovendien moeten er minder strenge eisen worden gesteld aan de ontvanger van een donorhart. Hierdoor kan de terugloop in het aantal harttransplantaties in Nederland worden stopgezet. Dit adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in het rapport Harttransplantaties in Nederland aan de minister van VWS.

Het CVZ verwacht met het toevoegen van een derde speler aan het spel een impuls te geven aan het hartransplantatieprogramma in Nederland én de aangetoonde capaciteitsproblemen op te lossen. In 2004 en 2005 kwam het met enige regelmaat voor dat er in de bestaande centra in Rotterdam (EMCR) en Utrecht (UMCU) geen harttransplantaties konden worden verricht vanwege capaciteitsgebrek.

Het UMC-Groningen verricht op dit moment al gecombineerde hart/longtransplantaties, waardoor het centrum beschikt over de vereiste infrastructuur. Daarom kan het zonder extra investeringen gaan functioneren als derde harttransplantatiecentrum. Een andere reden om het UMCG aan te wijzen, is dat daardoor een betere landelijke spreiding van harttransplantatiecentra wordt bereikt. Het CVZ adviseert de minister om het UMCG op korte termijn een vergunning te verlenen voor het verrichten van harttransplantaties. Vanwege het verwachte gunstige effect op het aantal harttransplantaties vindt het CVZ het wel waardevol om de proef op de som te nemen en een extra centrum in te zetten.

Patiëntenprofielen
Naast de opening van een derde centrum moeten volgens het CVZ minder strenge eisen worden gesteld aan de ontvanger van een hart. Dit gaat om zowel de criteria voor het plaatsen op de wachtlijst als de criteria bij het accepteren van een hartaanbod. Dat laatste omschrijft het CVZ als een verruiming van patiëntenprofielen. In Nederland is het in 2005 drie keer voorgekomen dat door het beperkende patiëntenprofiel geen patiënt gevonden kon worden die een match kon vormen met een aangeboden hart, waarna de harten rechtstreeks zijn aangeboden aan een buitenlands ziekenhuis. Met een ruimer patiëntenprofiel zouden mogelijk wel geschikte matches zijn gevonden.

Het openen van een derde centrum en het verruimen van de patiëntenprofielen maakt deel uit van een pakket maatregelen om het aantal harttransplantaties in Nederland te vergroten. Hoewel die terugloop een wereldwijde tendens is, is de teruggang in Nederland echter groter dan in de ons omringende landen. Hiervoor zijn - naast capaciteitsgebrek en de strenge eisen aan de ontvanger van een hart - diverse andere oorzaken aan te wijzen: het Nederlandse toestemmingssysteem, de toename van de verkeersveiligheid, de toename van de gemiddelde leeftijd van donoren, waardoor zij minder vaak geschikt zijn als hartdonor, en de strikte criteria voor donatie in Nederland.

Download dit document PERSBERICHT
(PDF DOCUMENT - 48 KB)
Contact:
M. Geldof (alleen pers) - Afdeling Communicatie & Informatie (020) 797 8235, MGeldof@cvz.nl