Onderzoek Rode Kruis: Helft jongeren met handicap is eenzaam

Het nederlandse rode kruis

Maar liefst de helft van de Nederlandse jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte in de leeftijd van 16 tot 30 jaar is matig tot zeer sterk eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis, uitgevoerd door TNS/NIPO. 20 procent van de ondervraagde jongeren met een beperking beschouwt zijn of haar leven op dit moment zelfs als niet prettig. Naar aanleiding van de schokkende resultaten, lanceert het Rode Kruis de campagne 'de week van je leven' om eenzaamheid onder jongeren door middel van vakanties te verlichten.

Ook onder gezonde jongeren is het percentage eenzaamheid hoog. 34 procent van de ondervraagde jongeren is eenzaam. 'Mensen die eenzaam zijn kunnen in een isolement terechtkomeecht, zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. 'Om sociaal isolement te voorkomen is contact maken belangrijk'. Volgens Breederveld speelt de problematiek zich in stilte af. 'Het is weinig zichtbaar. Bovendien is eenzaamheid dus niet iets wat alleen maar voorkomt bij ouderen'. Onder jongeren is de eenzaamheidsproblematiek het grootst in de leeftijdsgroep van 25 tot 30 jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat er een taboe rust op eenzaamheid en dat mensen er moeite mee hebben om er over te praten.

De week van je leven
Om eenzaamheid onder jongeren te verlichten en om het onderwerp aan te kaarten, lanceert het Rode Kruis de campagne 'de week van je leven'. Mensen mét en zonder handicap of chronische ziekte kunnen via www.rodekruis.nl een reis naar Curaçao of een geheel verzorgde vakantie in Nederland winnen. De reis naar Curacoa wordt mede mogelijk gemaakt door Van der Valk Vakanties. Op vakantie gaan is een middel om met andere mensen in contact te komen en het eenzaam zijn opzij te zetten. Voor mensen met een beperking is het soms lastig om op reis te gaan. Slechts 26 procent van de eenzame chronisch zieken en gehandicapten heeft in de afgelopen 6 maanden een vakantie van langer dan 5 dagen ondernomen. Bij gezonde jongeren ligt dit percentage hoger.

Het Nederlandse Rode Kruis
Het Rode Kruis komt op voor chronisch zieken en gehandicapten en is al jaren actief om eenzaamheid tegen te gaan. Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde 'vriendendiensten', zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo'n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels.