Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
40 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(vragen binnengekomen op 3 mei 2006)
en antwoorden van het college verzonden op 10 mei 2006


Begin april heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het standpunt ingenomen dat als meerdere bewoners in een straat tijdens het Wereldkampioenschap voetbal op straat, dus in de openbare ruimte, voetbal kijken en er bovendien sprake is van enige vorm van organisatie, dit als een vergunningplichtig evenement kan worden aangemerkt. (De VNG merkt wel op dat iedere gemeente natuurlijk verantwoordelijk is voor haar eigen beleid.)
Naar de praktijk vertaald betekent dit bijvoorbeeld dus als enkele dagen van te voren een bewoner met een andere afspreekt een grootbeeld tv-scherm te huren, de andere bewoner voor de BBQ zorgt en een derde bewoner het initiatief neemt om de straat oranje te versieren er sprake is van een vergunningplichtig evenement want dit kan al worden aangemerkt als een vorm van organisatie.
Vorige 'oranje' evenementen hebben geleerd dat dergelijke initiatieven vaak pas zeer kort voor het plaatsvinden dat een wereldkampioenschap tot stand komen. Het aanvragen en verlenen van een evenementenvergunning duurt toch al snel enkele weken.
De fractie van D66 vindt dat dergelijke 'oranje' evenementen een belangrijk functie hebben voor de sociale cohesie in een straat of buurt en is daarom van mening dat een positieve benadering van dit fenomeen op zijn plaats is.

Dit brengt de fractie D66 tot de volgende vragen:
1. Is het college voornemens het standpunt van de VNG over te nemen of neemt het college een ander standpunt in en welke motivatie heeft het college voor het door haar ingenomen standpunt.


Op grond van de Utrechtse Algemene Plaatselijke Verordening is het gezamenlijk met meerdere bewoners op straat naar TV kijken van de wereldkampioenschappen een vergunningplichtig evenement.


2. Indien het college niet van plan is het standpunt van de VNG over te nemen, is het college dan bereid om groepen bewoners te faciliteren door het geven van advies en/of het eventueel ter beschikking stellen van afzet materiaal, zodat als er delen van woonstraten afgezet worden dit op een wijze gebeurt die de veiligheid van de 'feestvierders' zo veel mogelijk waarborgt en ook de overlast voor bewoners die niet aan het 'evenement' willen deelnemen zoveel mogelijk beperkt houdt?


Degene die een vergunning aanvraagt voor een dergelijk kleinschalig evenement krijgt een handzaam setje met praktische maatregelen die de organisatoren zelf kunnen treffen. Daarmee wordt de veiligheid van de aanwezigen zo veel mogelijk gewaarborgd. De gemeente stelt echter geen afzetmateriaal te beschikking. Voor advies bij het organiseren van een straatfeest of ander evenement kunnen bewoners altijd contact opnemen via evenementen@utrecht.nl.


3. Indien het college van mening is dat toch voor dergelijke evenementen een vergunning nodig is, is het college dan bereid om een versnelde, soepele en vereenvoudigde procedure in te stellen zodat vergunningen binnen één á twee dagen verleend kunnen worden zodat spontane initiatieven zo min mogelijk gehinderd worden door bureaucratie?


De gemeente Utrecht hanteert al enkele jaren een verkorte procedure voor straat- en buurtfeesten. Na twee dagen heeft een aanvrager de vergunning in bezit. In 2004 werden ongeveer 200 vergunningen verleend voor de kleinschalige straat- en buurtfeesten (in 2003 waren dit er 150). Een aanvraagformulier is te vinden op evenementen@utrecht.nl. De leges bedragen EUR 15,10. Ter vergelijking, voor een evenement van 4 uur, zonder versterkte muziek, is EUR 151,60 aan leges verschuldigd.


---- --