Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
43 Vragen van de heer C.G. Jansen op de Haar
(vragen binnengekomen op 10 mei 2006)


Project 'Stopwatch' is een door MKB Nederland opgestart project naar aanleiding van een wetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Aleid Wolfsen (PvdA) en Ruud Luchtenveld (VVD). Dit wetsvoorstel zou kunnen betekenen dat gemeenten in de toekomst een dwangsom verschuldigd zijn op het moment dat de wettelijke beslistermijnen worden overschreden. Het project 'Stopwatch' kijkt van buiten onze eigen ambtelijke organisatie naar de snelheid waarmee een aanvraag wordt behandeld. Bovendien biedt het project een goede mogelijkheid om voorlichting aan ondernemers te geven over de manier van aanvraag. Het project loopt van 1 juni 2006 tot 1 februari 2007. Een jury zal vervolgens vaststellen welke deelnemende gemeente zich de "snelste gemeente van Nederland" mag noemen.

Uit het kersverse collegeprogramma 'Utrecht voor Elkaar' blijkt dat het college ook werk wil maken van betere dienstverlening en het terugbrengen van administratieve lasten. Zo ontvangen klanten van de gemeente (dus ook bedrijven) vanaf 2008 compensatie als de gemeente zich niet aan de servicenormen houdt. Deze servicenormen moeten in 2007 van kracht worden.

De raadsleden ontvingen deze week een brief van MKB Midden Nederland, waarin de raad erop wordt gewezen dat de gemeente Utrecht zich nog niet heeft aangemeld voor het project 'Stopwatch'.

De inschrijving voor het project 'Stopwatch' sluit 10 mei officieel, maar de brief van MKB Midden Nederland biedt de mogelijkheid om de gemeente Utrecht alsnog in te schrijven.

Dit leidt tot de volgende vragen aan het college:

1. Ziet het college het als een belangrijke taak om de tijd tussen aanvraag en uitreiking van een vergunning terug te dringen?
2. Deelt het college de mening van de PvdA-fractie dat het project 'Stopwatch' van MKB Nederland een goede mogelijkheid biedt om het traject van vergunningverlening door de gemeente aan ondernemers tegen het licht te houden?
3. Kan het college aangeven waarom de gemeente tot dusver nog niet heeft aangegeven mee te doen aan het project 'Stopwatch'
4. Is het college bereid om ervoor te zorgen dat de gemeente Utrecht alsnog deelneemt aan het project 'Stopwatch' van MKB Nederland?


---- --