GroenLinks stelt vragen over misstanden Harreveld

DEN HAAG, 20060510 -- GroenLinks is geschokt door de reportage van Netwerk over misstanden in jeugdinrichting Harreveld. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Harreveld valt namelijk sinds 1 oktober 2005 onder verantwoordelijkheid van de provincie.


GroenLinks vraagt zich af in hoeverre de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid van jongeren in Harreveld en voor de kwaliteit van de geboden zorg. Verder wil de partij weten welke maatregelen Gedeputeerde Staten hebben genomen om de misstanden in Harreveld te stoppen.

De reportage liet zien dat sommige jongeren in Harreveld bedreigd, mishandeld en sexueel misbruikt worden. De jeugdzorg wordt soms helemaal niet gegeven of is onder de maat.

Volgens de Wet op de Jeugdzorg moet de provincie ervoor zorgen dat jongeren de juiste hulp krijgen als zij in problemen raken. De provincie is verantwoordelijk voor het Bureau Jeugdzorg, voor de provinciale en een aantal landelijke zorginstellingen, waaronder Harreveld.

Bureau Jeugdzorg bepaalt welke zorg een jongere nodig heeft en wijst aan iedere jongere een 'case-manager' toe. GroenLinks vindt dat zij er dan ook op moeten toezien dat de jongere ook de zorg krijgt die nodig is en moeten ingrijpen als dat niet gebeurt.




GroenLinks Zuid-Holland