Radboud Universiteit Nijmegen


Spierziektenonderzoek van prof. Smeitink in de prijzen

Prof. dr. Jan Smeitink van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences heeft voor zijn onderzoek op het gebied van spierziekten een onderzoeksprijs van EUR 1.25 miljoen toegekend gekregen. De prijs is afkomstig van het Prinses Beatrix Fonds, die bij de viering van zijn 50-jarig bestaan het onderzoek een krachtige impuls wil geven. Na een uitvoerige selectieprocedure heeft een wetenschappelijke jury twee onderzoekers voorgedragen. De andere prijswinnaar is prof. dr. Chris de Zeeuw van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, die onderzoek doet naar bewegingsstoornissen. De onderzoeksprijzen worden uitgereikt tijdens het jubileumcongres op 26 augustus, in aanwezigheid van zowel Koningin Beatrix als minister M.J.A. van der Hoeven in het Beatrix Theater te Utrecht.

Zoektocht naar medicijnen tegen slopende stofwisselingsziekten Kinderarts Jan Smeitink (49) leidt het centrum voor mitochondriële ziekten. Deze ziekten van de energiestofwisseling komen in allerlei varianten bij kinderen en volwassenen voor. In Nederland worden jaarlijks tientallen kinderen met een dergelijke ziekte geboren. Tot dusver is er geen behandeling voor. Met het bedrag van de onderzoeksprijs wil Smeitink onderzoeken of er medicijnen kunnen worden ontwikkeld.

Bij erfelijke veranderingen in de mitochondriën - energiefabriekjes van de cel - komt de cel in energienood. Dit uit zich het meest in weefsels die extra veel energie nodig hebben zoals spieren en hersenen. Daardoor kunnen ernstige inspanningsproblemen en spasticiteit ontstaan. Smeitink verwacht dat nieuwe medicijnen de energievoorziening in de cel kunnen herstellen. Voorlopig onderzoek wijst uit dat dergelijke medicijnen bestaan. Na uitgebreid vervolgonderzoek in de testmodellen van nieuwe medicijnen, zullen op termijn klinische trials bij patiënten worden uitgevoerd. Het gaat om een zeer omvangrijk project waarvoor Smeitink grote samenwerkingsverbanden heeft gelegd met kinderartsen, neurologen, biochemici, genetici, biologen, en organisch chemici voor de synthese van de medicijnen.