Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland

Tweede zege voor Sjoerd Huisman in Steenwijk

Sjoerd Huisman uit Andijk heeft vanavond in de Klim van Steenwijk zijn tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. De 19-jarige Nefitrijder was de snelste in een kopgroep van acht in deze derde etappe van de Univé World on Wheels-competitie. De Belg Dimitri Deboel (Bont/Gul watches) pakte de tweede plaats, Ingmar Berga uit Hoogeveen (DSB) de derde. De beslissende kopgroep was ontstaan in het laatste kwartier van de wedstrijd. De vluchters bouwden een maximale voorsprong op van 28 seconden. Op de eindstreep, heuvelop in de ronde van 2,4 km, waren daar nog 8 seconden van over.

"Het was wel zwaar," vond de winnaar, en hij was niet de enige. De heuvel fungeerde als scherprechter en boven op de dijk stond flink wat wind. Het parcours past Huisman en Berga: zij werden vorig jaar op het NK op dezelfde ronde tweede en derde achter Arjan Smit. Dimitri Deboel toonde zich verheugd met de tweede plaats: "Het is al een tijdje geleden dat ik op het erepodium stond." De anderen in de kopgroep waren Huismans ploeggenoot Arjan Mombarg (Vorden), Roy Boeve (Kampen), Geert Plender (Kamperveen), Hermen van der Wal (Urk) en Stijn Van Hove (België). Zij werden in die volgorde vierde tot en met achtste. Mombarg en Berga hadden zich ook eerder in de race voorin laten zien. Verder werkte Mark Tuitert (Heerenveen) hard voor zijn DSB-ploeg. Hij probeerde een keer alleen weg te komen en sleurde later opnieuw aan kop. "De enige manier om sterk te worden is veel wedstrijden rijden," aldus de Europees schaatskampioen van 2003. "Schaatsen is zo'n andere belasting. Het is echt een overschakeling naar het skeeleren. Maar het gaat steeds beter. We proberen op het NK weg in 't Veld, 5 juni, met de hele ploeg sterk te zijn." Ingmar Berga berustte in de derde plaats. "Ik rijd tot nu toe een sterk seizoen. Ik heb veel gedaan in de wedstrijd, daardoor was mijn eindsprint wat minder." Arjan Smit, de regerend wegkampioen die vier keer won in Steenwijk, eindigde nu als twaalfde. Hij had wat hersteltijd nodig na een val in Emmeloord eind april. Terugkomen na een valpartij, maar dan met de fiets, moest ook Gary Hekman. De 17-jarige eerstejaars A-rijder uit Gramsbergen liet zich in Steenwijk weer voorin zien en besloot de race met de tiende plaats.

Beelden van de wedstrijd zijn vrijdagavond te zien bij TV Oost vanaf 19.39 uur (elk uur herhaling).

Dames
De Australische Angeline Thomas won bij de vrouwen. Ze was in de eindsprint van een grote groep de sterkste vóór de Vlaamse dames Hilde Goovaerts (tweede) en Jelena Peeters (derde). Anniek ter Haar was op de vijfde plaats de eerste Nederlandse. Thuisrijdster Carla Zielman uit Steenwijkerwold finishte als zesde. Bijna veertig vrouwen waren van start gegaan.

B-rijders
De B-rijders moesten het hoofd buigen voor twee 17-jarige junioren. Pieter-Jan van Eck uit Zuilichem (Univé) won de loodzware eindsprint heuvelop vóór zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns uit Boxtel. Derde werd André Akkerman uit Staphorst (Lindenholz). "Ik had niet verwacht dat ik de hele sprint heuvelop de kop zou kunnen houden," zei winnaar Van Eck. Hij en Ariëns werkten goed samen. Terwijl Ariëns verschillende keren probeerde weg te komen, stopte Van Eck af. Van Eck en Ariëns waren op Europees niveau al succesvol bij de kadetten twee jaar geleden, waar ze diverse medailles behaalden. Vorig jaar deden ze het goed op het EK junioren, waar Ariëns zesde werd op de marathon. Beiden wonnen vorig jaar ook al een B-wedstrijd: Van Eck in Staphorst, Ariëns in Eindhoven. Anderen die zich in Steenwijk voorin de koers lieten zien waren onder meer Sander de Graaff uit Rijswijk (4e), Pieter Lassche uit Rouveen (5e), Gerard Haasjes uit Staphorst (7e) en Jesse Spee uit Wezep (20e). Rick Smit uit Hem voert het klassement aan bij de B-rijders, gevolgd door Pieter Lassche en Sander de Graaff.

C-rijders
De C-wedstrijd werd een prooi voor Martijn Otten uit Heerenveen, die eerder zonder succes had geprobeerd te demarreren. Jelmer Looijesteijn eindigde als tweede, Wilbert Zielman als derde. Er waren geen ontsnappingen van betekenis, zodat de grote groep in gesloten formatie op de finish af ging.

Veteranen
Henk Lankhof uit Aalten won met 21 seconden voorsprong bij de veteranen. Lankhof had zich met ingang van de laatste ronde losgemaakt van drie medevluchters. Die sprintten achter zijn rug om de ereplaatsen. Jean-Luc Ostyn (België) werd tweede, Egbert Post uit Groningen derde en Meint Beukema uit Surhuizum vierde. De kopgroep was na enkele ronden ontstaan.

Telefoon: 0525-659130