Gemeente Wageningen

Nieuw college presenteert programma 2006-2010

De PvdA, VVD, CDA en de Stadspartij Wageningen bouwen de komende vier jaar voor de toekomst van Wageningen. Vandaag 10 mei 2006 presenteert het nieuwe college van B&W het collegeprogramma "Bouwen voor de toekomst". De komende jaren staan vooral in het teken van uitvoeren. Actief uitvoeren. Zodat de jongeren van nu, in de nabije toekomst betaalbaar kunnen wonen, zodat de ouderen in woonzorgzones zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar ook verder bouwen aan kennisontwikkeling, economische ontwikkeling en de ruimtelijke ontwikkeling van Wageningen.

De financiële situatie van de gemeente is zeer somber. Er ligt dan ook een substantiële financiële opgave voor de komende jaren. Ondanks de hoge ambities is er zeer terughoudend met het beschikbaar stellen van extra middelen omgegaan. Alleen voor die punten waar deze uitgaven onvermijdelijk zijn of zeer noodzakelijk wil het college extra geld vrijmaken. Het gaat hierbij om extra middelen voor volkshuisvesting, beheer openbare ruimte en sociale zaken.

Het is van groot belang dat onze inwoners elkaar in de samenleving blijven ontmoeten. Daarom vinden PvdA, VVD, CDA en Stadspartij Wageningen dat de sociale voorzieningen bij (toekomstige) bezuinigingen moeten worden ontzien. De openbare ruimte is het visitekaartje van de stad. Gewerkt gaat worden aan een opwaardering van de openbare ruimte naar basisniveau. Als klimaatdoelstelling willen de collegepartijen inzetten op haalbare alternatieven, waar de burgers direct het (financiële) effect van merken. Deze coalitie hecht aan een goede onderwijshuisvesting en zet het huidige investeringsniveau van het toekomstige Integraal Huisvestingsplan (IHP) door.

Voor het uitvoeren van het collegebeleid zetten de coalitiepartijen de volgende wethouders in:

* Stella Efdé (PvdA): o.a. volkshuisvesting, woonzorgzones, milieu tevens de 1ste loco-burgemeester;

* Frits Huijbers (CDA): o.a. economische zaken (handel, industrie, horeca), openbare werken en integraal waterbeheer;
* Mariëtte Kroes (VVD): o.a. ruimtelijke ordening, onderwijs en o.a. verkeer en vervoer;

* Minie Walma (Stadspartij Wageningen): o.a. sociaal beleid (WMO), jeugd- en jongerenbeleid en cultuur;

* Henk Slegten (PvdA): o.a. economische zaken kennisintensief, financiën en Sociale Dienst.

De samenstelling en de portefeuileverdeling van het nieuwe college.