Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 8 mei 2006

'ZWARTE' WERKNEMERS AAN HET WOORD IN UNIEK ONDERZOEK

Op woensdag 10 mei a.s. wordt om 14.00 bij het LBR in Rotterdam het onderzoeksrapport 'Gediscrimineerd op de werkvloer en dan...?' aangeboden aan vertegenwoordigers van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), de Landelijke Vereniging Anti Discriminatie Bureaus (LVADB) en FNV Bondgenoten.

Onderzoek naar de gevolgen van discriminatie op het werk: loont klagen?

Onderzoek heeft vaker vastgesteld dat discriminatie op het werk bestaat, maar er is nog weinig bekend over wat gediscrimineerde werknemers nu precies ervaren en wat er gebeurt nádat ze klagen over discriminatie. In 2004 begonnen EARN en LBR een onderzoek naar de gevolgen van het indienen van een discriminatieklacht. Een van de meest zorgwekkende onderzoeksresultaten is dat de klagers de gevolgen dragen en niet de daders. Klagen over discriminatie heeft meestal zeer ernstige gevolgen voor de betrokken werknemer zoals een vervelende werksfeer, baanverlies of zelfs ziekte. De wettelijke bescherming van slachtoffers van discriminatie op het werk bestaat nu vooral op papier.

In het onderzoeksrapport komen ondermeer de volgende vragen aan de orde:
* Nederland heeft een stevige wetgeving om discriminatie tegen te gaan en om slachtoffers van discriminatie te beschermen. Maar werken deze wetten ook in de praktijk? Of kan discriminatie nog steeds ongestraft plaatsvinden en is wie daarover klaagt de klos?
* Veel Nederlandse organisaties hebben inmiddels een antidiscriminatiecode met een klachtenprocedure en een vertrouwenspersoon. Maar wat gebeurt er daadwerkelijk als iemand in een bedrijf een klacht indient? Wordt het slachtoffer beschermd en worden de daders gestraft?
* Antidiscriminatiebureaus en de Commissie Gelijke Behandeling nemen het op voor slachtoffers van discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar hebben zij wel invloed op wat er binnen het bedrijf gebeurt? Of staan de slachtoffers er in de praktijk alleen voor?

EARN-coördinator Kenneth Cuvalay: "Wij zijn blij dat de resultaten van het onderzoek er nu liggen. De vakbonden geven vaak niet thuis op het terrein van antiracisme. Ook was het niet eenvoudig om kandidaten voor het onderzoek te vinden. Discriminatie-ervaringen zijn vaak pijnlijk en mensen vinden het moeilijk erover te praten."

Tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport worden conclusies en aanbevelingen uit 'Gediscrimineerd op de werkvloer en dan...?' toegelicht; tevens is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

U kunt zich aanmelden bij mw. Güler Cagdas: cagdas@lbr.nl.

Het rapport 'Gediscrimineerd op de werkvloer en dan...?' is te bestellen via: www.lbr.nl of 010-2010201. Voor vragen kunt u contact opnemen met: Sigrun Scheve of Wies Dinsbach van het LBR, 010-2010201, of met Kenneth Cuvalay van EARN, tel. 06-22231842, e-mail fnv.earn@gmail.com.

Meer informatie over EARN: www.fnvbondgenoten.net/earn en LBR: www.lbr.nl.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl