Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Urban Ready Mades"

Haagse Bernini Stichting vestigt wereldwijde focus op bestaande schoonheid

Op vrijdag 12 mei aanstaande presenteert de nieuwe Bernini Stichting in Den Haag zijn eerste `Urban Ready Made': een straat, gebouw, object, gebeurtenis in een stedelijke omgeving waar door een toevallige samenkomst van omstandigheden schoonheid en kunst ontstaat. Met het door het bekende kunstenaarsechtpaar Marcello&Els bedachte project wil de Bernini Stichting een vernieuwende bijdrage leveren aan de discussie over Vrede en Vrijheid.
Ready Mades zijn gebruiksvoorwerpen, die door de kunstenaar uit hun dagelijkse functionele context worden gehaald en tot kunstwerk worden verheven. De Haagse kunstenaars Marcello&Els lieten zich voor hun Urban Ready Mades kunstproject inspireren door de Franse kunstenaar Marcel Duchamp met zijn ready mades (o.a. een urinoir in het museum) en bijvoorbeeld Andy Warhol's `Brillodozen'. Een Urban Ready Made of URM is een stukje stad dat tot kunst uitgeroepen wordt door een kunstenaar of architect. Duchamp en Warhol plaatsten bij alledaagse objecten in het museum een bordje. Bij een Urban Ready Made wordt er in de stad een bordje geplaatst, waardoor het desbetreffende stukje stad kunst wordt. De esthetische waarde van het kunstwerk wordt dus ontleend aan de beslissing van de kunstenaar. Om het doel te verwezenlijken - met kunst een bijdrage leveren aan vrede en vrijheid wereldwijd - werd de Bernini Stichting opgericht.
In eerste instantie lijkt het URM-project niets met vrede en vrijheid te maken te hebben. Niets is echter minder waar. Het gaat vooral om vrijheid. Vrijheid van denken. Vrijheid van doen en handelen. Vrijheden die niet voor iedereen zijn weggelegd. Miljoenen mensen leven in oorlogssituaties of hebben elke dag honger. URM's moeten de vrijheid van denken stimuleren en daarmee vrijheid in het algemeen. Als overal op de wereld kunstenaars en intellectuelen een URM verklaren geeft dit een sterk signaal af voor vrede en vrijheid. Wereldpremière en persconferentie
De wereldpremière van URM zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei aandstaande om 14:00 uur. Op een nog geheim te houden locatie in Den Haag zullen Marcello&Els dan de eerste Urban Ready Mades verklaren. In een volgend persbericht ontvangt u hierover meer details.
De Bernini Stichting heeft verder het genoegen u op vrijdag 19 mei om 14:00 uur uit te nodigen voor de persconferentie. Deze zal plaatsvinden in Galerie HAAGS aan de Koningin Emmakade 148 in Den Haag. Bij deze gelegenheid wordt tevens de website gepresenteerd. Marcello&Els hebben al eerder aansprekende successen gehad met projecten als `Who the fuck is Bill Clinton?' , `Rembrandt2000' , `Pollock on Ice' (het eerste kunstwerk op ijs) en de opening van de Haagse Tramtunnel. Met Urban Ready Mades gaan de lokale kunstenaars de wijde wereld in. Hun Bernini Stichting helpt met het opzetten van kunstprojecten, in dit geval Urban Ready Mades, maar ook jonge Haagse of Nederlandse kunstenaars kunnen bij de stichting aankloppen.
Urban Ready Mades
Vrijdag 12 mei, 14:00 uur Wereldpremière eerste Urban Ready Made in Den Haag (locatie volgt) 13 t/m 18 mei Verklaren van URM' s door beperkt aantal Nederlandse kunstenaars. Vrijdag 19 mei, 14:00 uur Persconferentie en presentatie van de website.in Galerie HAAGS (Koningin Emmakade 148, 2518 JK Den Haag).



Ingezonden persbericht