Universiteit van Amsterdam

Hedendaags televisieamusement sluit nauw aan op oude vormen van volksvermaak


Promotie Sociale wetenschappen


vrijdag 12 mei 12.00 uur

Televisieamusement wordt met grote regelmaat te kijk gezet als toonbeeld van moreel verval. Of het nu gaat om een programma als Big Brother, Probleemwijken of Jerry Springer, critici spreken graag over een vervlakking en Amerikanisering van onze cultuur. Volgens Stijn Reijnders zal het met dat morele verval zo n vaart niet lopen. In feite borduren veel amusementsprogramma s voort op bestaande tradities uit de volkscultuur. Zo toont Reijnders aan hoe het misdaadprogramma Peter R. de Vries een voorganger kent in de negentiende-eeuwse marktzanger, die het publiek destijds onderhield met aangrijpende verhalen over waargebeurde misdaden. Ook programma s als Idols en Te Land, ter Zee en in de Lucht blijken nauw aan te sluiten op historische vormen van volksvermaak. Door een eigen draai te geven aan bestaande tradities van vermaak, genereren amusementsprogramma s op hun beurt weer nieuwe vormen van volkscultuur. Een sprekend voorbeeld hiervan zijn de talloze Idols-feesten die in de laatste jaren zijn georganiseerd op middelbare scholen, in cafés en op campings. Reijnders toont aan hoe televisieamusement niet alleen een hedendaagse vertaling vormt van een oude vermaakstraditie, maar ook hoe populaire tv-programma s vervolgens ook weer worden toegeëigend binnen eigentijdse groeps- en feestculturen.

S.L. Reijnders: Holland op de helling. Televisieamusement, volkscultuur en ritueel vermaak. Promotor is mw. prof. dr. E.A. van Zoonen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.

N.B. Op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) en vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is de afdeling persvoorlichting gesloten.