Universiteit van Amsterdam

Dordrecht: een typische deltastad


Promotie Middeleeuwse archeologie/geschiedenis


vrijdag 12 mei 14.00 uur

Het proefschrift van Herbert Sarfatij is het resultaat van een van de grootste stadsarcheologische onderzoekingen in Nederland. Uitgangspunt zijn de uitgebreide opgravingen in het westelijke deel van de binnenstad van Dordrecht, dat in de Middeleeuwen de voornaamste stad was van het graafschap Holland. Tegen de aanvankelijke historische verwachting in bleek het stadsdeel grotendeels het resultaat te zijn van kunstmatige ophogingen en stadsuitbreiding onder invloed van krachtige landschappelijke veranderingen. Sarfatij beschrijft dit vanuit de aangetroffen grondsporen. Hieruit komt een nieuw beeld te voorschijn over het ontstaan en de ontwikkeling van Dordrecht (12de-15de eeuw), waarin deze stad als een typische deltastad gekarakteriseerd wordt. De resultaten zijn deels beschrijvend en deels vergelijkend om het verkregen beeld te plaatsen binnen het algemene proces van middeleeuwse urbanisatie in Noordwest-Europa. Met zijn onderzoek wil Sarfatij richting geven aan nieuw historisch onderzoek ter plaatse en tevens inspireren tot verder stadsarcheologisch onderzoek in deltaomstandigheden.

H. Sarfatij: Dordracum Excavatum Opgravingen in Dordrecht, archeologie van een deltastad. Promotoren zijn prof. dr. P.H.D. Leupen en prof. dr. F. Verhaeghe (Vrije Universiteit Brussel).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.

N.B. Op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) en vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is de afdeling persvoorlichting gesloten.