Ingezonden persbericht


Persbericht, 1 mei 2006-04-22

Uit in lelystad! beroemd strijkkwartet in nieuw land

Eén van ´s werelds beste strijkkwartetten

Vrijdag 12 mei brengt het wereldberoemde Tsjechische Prazák Kwartet in Nieuw Land Erfgoedcentrum een programma ten gehore met stukken van Mozart, Dvorák en Schullhoff. Het Prazák Kwartet wordt gerekend tot de beste strijkkwartetten ter wereld. Dit kamermuziekensemble werd in 1972 opgericht door vier uitzonderlijk getalenteerde studenten van het Praags Conservatorium. Al snel verwierf het kwartet grote publieke belangstelling. De internationale doorbraak kwam, nadat twee keer een Grand Prix werd gewonnen: in 1978 op het strijkkwartettenconcours in Evian (Frankrijk) en in 1979 op het Internationale Strijkkwartet Concours in Praag. Met hun perfectionisme zijn de vier strijkers uitgegroeid tot het hedendaagse symbool van wat een strijkkwartet zo bijzonder maakt. Vele prijzen werden in de wacht gesleept. In 1999 kozen de bezoekers van het Internationale Strijkkwartet Festival in Dortmund het Prazák Kwartet uit als allerbeste. Hoogtepunten van het seizoen 1999/2000 waren optredens in de grote muziekcentra van Europa, deelname aan festivals en een uitgebreide tournee door Japan in november 1999. Naast diverse radio-opnamen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië, heeft het Prazák Kwartet talrijke plaatopnamen gemaakt. Momenteel is het kwartet exclusief verbonden aan Harmonia Mundi. De twintig cd´s die het Prazák Kwartet bij dit label opnam, werden alle bekroond: een zeldzaamheid.

Programma 12 mei
Vrijdag 12 mei heeft u de kans live van het Prazák Kwartet te genieten. Dit topensemble bestaat uit Václav Remes (viool), Vlastímil Holek (viool), Josef Kluson (altviool) en Michael Kanka (cello). Zij brengen het volgende programma ten gehore:

Erwin Schullhoff - Five Pieces Wolfgang Amadeus Mozart - Strijkkwartet in D gr.t KV 575 Pauze
Antonin Dvorák - Strijkkwartet in C gr.t. opus 61

Aanvang: 20.15 uur
Toegangskaarten: ¤ 15,00 CJP/Pas 65/ Vriendenpas ¤ 12,00 Kaartverkoop:
Per e/mail via de website www.agora/theater.nl.
Aan de receptie van De Kubus, Agorabaan 3, Lelystad (van maandag tot en met vrijdag 11.00-14.30 uur). Ook kunt u telefonisch kaarten reserveren via 0320 239230 (werkdagen 11.00-14.30 uur). Losse kaarten zijn tevens verkrijgbaar bij de receptie van Nieuw Land, vanaf drie kwartier voor aanvang van de voorstelling.