Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

2 mei 2006

Fontys Dansfestival 2006: Internationaal Dansfestival met hedendaagse dans

Dance and Communication

12 t/m 19 mei 2006

Het unieke internationale Fontys Dansfestival reist in mei weer langs theaters in Brabant en Vlaanderen. Een festival met hedendaagse dansvoorstellingen uitgevoerd door jong toekomstig professioneel danstalent uit Europa, Azië, het Midden Oosten en Afrika.

Het Fontys Dansfestival start op 12 mei met een opening in het Academietheater in Tilburg, waarna het gedurende zeven dagen te zien is in theaters in onder andere Breda, Eindhoven, Lier, Veldhoven, Goirle, 's Hertogenbosch en Roosendaal.

Europa is te klein geworden voor de negende editie van het Fontys Dansfestival, met als thema 'Dance and Communication'. Al enkele jaren heeft het Fontys Dansfestival zoŽn 90 jonge dansers te gast uit Europa en daarnaast ook uit het Midden Oosten en Afrika. Dit jaar zijn tijdens de festivalweek groepen te zien uit, voor het Fontys Dansfestival nieuwe werelddeel, Azië. Dansers uit India en Vietnam brengen hun bijzondere cultuur en inspirerend dansmateriaal mee naar Tilburg, de centrale festivallocatie. Van daaruit gaan zij samen met dansers in opleiding uit Accra, Dresden, Jerusalem, Lier, Praag, Rennes Stavanger, Stockholm, Winchester en Tilburg een week lang op pad om hun werk te tonen in Theaters aan het Nederlands en Vlaams publiek.

In de 2006 editie van het Fontys Dansfestival zullen 12 dansacademies uit Europa en ver daarbuiten, o.a. uit Vietnam, India, Ghana en Israël, zichzelf presenteren in theaters in Zuid Nederland en Vlaanderen (België) en daarnaast wordt door de deelnemers aan een scala van nevenactiviteiten deelgenomen. Elke academie brengt één of meerdere choreografieën mee naar Tilburg die geprogrammeerd worden in de verschillende voorstellingen. Daarnaast trainen de deelnemers samen en vindt er een brede culturele uitwisseling plaats. Een bijzondere ervaring voor jong danstalent om gedurende acht dagen een tournee te maken en elke dag te werken aan een professionele voorstelling in de regio.

Het Fontys Dansfestival heeft dit jaar een bijzondere plaats ingeruimd voor United-C (het Nederlands theatergezelschap dat al jaren pittige, zinnelijke voorstellingen het circuit rondpompt). Het voorstellingsporject 'Please don't touch the parrot' zal op dinsdag 16 mei tijdens het Fontys Dansfestival in het Academietheater in Tilburg worden uitgevoerd. Please don't touch the Parrot is een samenwerking van United-C met de Hogeschool voor de Kunsten afdeling Dans te Amsterdam, Hoger Instituut voor Dans te Lier en Fontys Dansacademie uit Tilburg. United-C vindt het interessant deze samenwerking c.q. uitwisseling tot stand te brengen tussen verschillende kunstvakopleidingen, in dit geval dansopleidingen. De unieke voorstellingen, waarin studenten van de deelnemende dansacademies choreografisch werk tonen, en een bijzonder aantal nevenactiviteiten zullen ook dit jaar weer zorgen voor veel spannende en verrassende ontmoetingen tussen verschillende hedendaagse dansculturen.

Informatie: Fontys Dansfestival: tel. 0877 878 188 - Dansacademie@fontys.nl

////////////EINDE PERSBERICHT////////////



Ingezonden persbericht