Ingezonden persbericht


3 mei 2006

Persbericht

Mike & Doug Starn/ Absorption + Transmission in Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Van 12 mei t/m 8 oktober 2006 is in Stedelijk Museum De Lakenhal recent werk van de gebroeders Starn te zien. De Amerikaanse tweeling Mike en Doug Starn (1961) is, net als Rembrandt, geobsedeerd door licht en donker. Het in Leiden tentoongestelde werk vormt dan ook een hedendaagse aanvulling op de expositie Rembrandt de Verteller. Etsen uit de verzameling Frits Lugt.

Mike & Doug Starn werken met fotografie in de meest letterlijke zin: licht grafiek. In hun foto's en films richten zij zich op het effect dat licht op het leven op aarde uitoefent en maken dit proces van Absorption + Transmission inzichtelijk. In recent werk wordt expliciet een link gelegd met neurologische processen. Met behulp van digitale technieken is het bladgroen van bladeren gestript waardoor het resterende nervensysteem opvallende overeenkomsten toont met scans van zenuwcellen. Donkere silhouetten van bomen waarvan de zwarte takken van binnenuit lijken te zinderen van licht, verschrompelde herfstbladeren of een mot die door instinct gedreven, ogenschijnlijk doelloos rond een lamp vliegt, zijn onderwerp van hun zoektocht naar licht en donker. Mike en Doug Starn bestuderen en manipuleren (zon)licht zowel wat techniek als wat beeld betreft. Zij ontwikkelen voor elke groep werken afdruktechnieken die de specifieke licht- en donkereffecten intensiveren tot contrastrijke grafische effecten. Zo virtuoos als Rembrandt met de etsnaald de voorstelling in de etsplaat krast en de op papier afgedrukte zwart-wit effecten ervan dramatisch uitbuit, zo gebruiken de gebroeders Starn de chemische processen van hun fototechniek met een vergelijkbare fascinatie voor de rijkdom van licht en donker.

De tentoonstelling laat naast grote en kleine fotowerken ook 2 video-films zien: Black Pulse (2001-2005) en Orbit Moth (2004).

Nadere informatie en persfoto's: Stedelijk Museum De Lakenhal, Mia van Iterson, tel. 071 516 53 60 of pr@lakenhal.nl of www.starnstudio.com .

---- --