Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 8 mei 2006 vl/ca
| |

|                                                                  |
|                                                                  |
Habitat conferentie "Challenges for sustainable urbanisation" in Tweede Kamer

Op 12 en 13 mei 2006 heeft in de plenaire zaal van het Tweede-Kamergebouw de habitat conferentie "Challenges for sustainable urbanisation" plaats. Het is een interparlementaire bijeenkomst over duurzame stedelijke ontwikkeling, armoedebestrijding en internationale ontwikkelingssamenwerking binnen de richtlijnen opgesteld door de Verenigde Naties.

De conferentie wordt op vrijdag 12 mei 2006 om 13.30 uur geopend door de ondervoorzitter van de Tweede Kamer, de heer J.J. ten Hoopen. Sprekers zijn onder meer de vertegenwoordiger van UN-Habitat, de heer Paul Taylor en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mevrouw Sybilla Dekker. Naast parlementariƫrs uit diverse Europese landen zijn ook NGO's (non-gouvernemental organizations) en andere betrokkenen aanwezig.
Tijdens de bijeenkomst staan de resultaten en uitdagingen centraal na 10 jaar Habitat Agenda . Deze werd in 1996 door de Verenigde Naties met steun van Nederland vastgesteld en heeft als doel het bestrijden van wereldwijde stedelijke armoede.

De drie hoofdthema's waarover op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei wordt gedebatteerd zijn:

- "Be involved"; sociaal-culturele aspecten van duurzame stedelijke ontwikkelingen zoals participatie van bewoners, burgerrechten, de rol van minderheden en jongeren;

- "Live sustainably"; de duurzame inrichting van de woonomgeving zoals energiebesparing, schoon water, afval en recycling;

- "Have an income"; de economische aspecten zoals werkgelegenheid, het hebben van een inkomen en
ondernemerschap.

Op zaterdag 13 mei 2006 uur wordt om 13.00 uur de conferentie afgesloten met de "Declaratie van Den Haag". Hierin zijn de aanbevelingen voor de toekomst opgenomen. De verklaring wordt tijdens het World Urban Forum (van 19 tot en met 23 juni 2006 in Vancouver) aangeboden aan de uitvoerend directeur van UN-Habitat, mevrouw Ana Tibaijuka.

Meer informatie over de conferentie treft u aan op www.habitatconference2006.nl