Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.
50 jaar

9 mei 2006


- Persbericht -

Tentoonstelling Ernest Annyas, restauratiefotograaf (12 mei - 30 juni)

In 1956 werd de N.V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel opgericht. Daarom wordt in 2006 het 50-jarige bestaan herdacht van de maatschappij, die ondertussen Stadsherstel Amsterdam N.V. heet. Dit jubileum wordt gevierd met een groot aantal activiteiten en festiviteiten. Onderdeel van de festiviteiten zijn zes exposities in de Amstelkerk, waarin mensen uit de restauratiewereld die voor Stadsherstel werken een overzicht geven van hun activiteiten.

Deze keer is het de beurt aan de fotograaf Ernest Annyas. Deze vakman fotografeert al bijna 20 jaar restauraties door de hele stad. Zijn werk is niet alleen van betekenis als historische documentatie, maar heeft ook een grote esthetische waarde.

Ernest Annyas studeerde werktuigbouw en de avond kunstacademie in Rotterdam en in Amsterdam de hoofdvakken schilderen en grafiek aan de Rijksacademie. Als fotograaf is hij autodidact. Tot 1987 is hij werkzaam geweest als graficus met specialisatie de fotografische zeefdruk. Daarna is Annyas gaan werken als freelance fotograaf. Hij fotografeert voornamelijk restauraties en architectuur in opdracht.

Op de tentoonstelling zijn onder andere te zien spectaculaire foto's van de sloop van Vrieshuis Amerika. Ook hangen er panoramafoto's van de bouwwerkzaamheden voor winkelcentrum De Kolk, waarop de zien is wat een enorme aanslag op de middeleeuwse stadskern dit is geweest. Maar tegelijkertijd zijn dankzij die werkzaamheden de fundamenten van het Kasteel te voorschijn gekomen, die ook op de foto's staan. Verder zijn onder andere te zien foto's van de restauratie van kerken als de Oranjekerk in De Pijp en de ronde Lutherse Kerk aan het Singel en woonhuizen in de Sint Annenstraat.

Naast deze documentaire foto's - die op zichzelf al een grote esthetische waarde hebben - hangt op de tentoonstelling ook een aantal artistieke foto's, waarbij de fotograaf juist de sfeer en de schoonheid van het monument heeft vastgelegd.

Ernest Annyas en Stadsherstel Amsterdam nodigen u van harte uit de opening van deze mooie expositie bij te wonen op:

donderdag 11 mei 2006
vanaf 17.00 uur in de
Amstelkerk, Amstelveld 10
(ingang Reguliersgrachtzijde)

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 30 juni tijdens kantooruren te bezichtigen in de Amstelkerk

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling publiciteit van Stadsherstel, tel. (020) 52 000 60