Universiteit van Amsterdam

Aankondiging

Zoölogisch Museum Amsterdam reikt legpenning uit voor bijzondere bijdragen aan collecties

De legpenning Natura Peperit Scientiam van het Zoölogisch Museum (ZMA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt op vrijdag 12 mei uitgereikt aan honorair medewerkers Jan Lucas, Harry van Oorschot en Piet van Pel. Met de toekenning van de legpenningen wil het Zoölogisch Museum zijn waardering laten blijken voor de bijzondere bijdragen die Lucas, Van Oorschot en Van Pel leverden aan de uitbreiding en verrijking van de entomologische (insecten) en malacologische (weekdieren) collecties van het ZMA. De legpenning werd vijf keer eerder uitgereikt, de eerste keer in 1979.

Jan Lucas leverde een bijzondere bijdrage aan de uitbreiding en verrijking van de entomologische collectie van het ZMA. Lucas werkte enkele tientallen jaren aan de opbouw en uitbreiding van zijn collectie van voornamelijk Lepidoptera (vlinders) en Diptera (muggen en vliegen). De entomologische collectie die hij vergaarde, behoort tot de grootste particuliere Nederlandse collecties van insecten. Lucas schonk zijn belangrijke collecties Neuroptera (netvleugeligen), Mecoptera (schorpioenvliegen), Ephemeroptera (haften of eendagsvliegen), Plecoptera (steenvliegen) en Psocoptera (hout- en stofluizen) aan het ZMA. Zo ook zijn zeer omvangrijke Dipteracollectie. Hij legateerde tevens zijn vlinderverzameling aan het ZMA.

Ook Harry van Oorschot maakte zich bijzonder verdienstelijk voor de entomologische collectie. Van Oorschot is al meer dan een halve eeuw een gepassioneerd verzamelaar en onderzoeker van Europese dagvlinders. De eerste door hem verzamelde exemplaren in de collectie van het ZMA dateren van voor 1950. Door zijn contacten met andere verzamelaars en onderzoekers heeft Van Oorschot ertoe bijgedragen dat vele anderen hun weg naar het ZMA vonden en hun collecties aan het ZMA schonken. Ook was hij bepalend bij het tot stand brengen van de maandelijkse zaterdagopenstellingen van de entomologische collecties van het ZMA. Dankzij Van Oorschots voorbereidend werk kunnen op dit ogenblik de Palaearctische Nymphalidae worden gedigitaliseerd in het kader van een groot, door NWO gefinancierd project.

Piet van Pel verrichtte bijzondere verdiensten voor de malacologische collectie van het ZMA. In dienst bij de Koninlijke Marine maakte Van Pel vele reizen, waarbij hij elk vrij moment besteedde aan het verzamelen van weekdieren. Ook na zijn tijd bij de marine reist en verzamelt hij veel. Van Pel publiceert regelmatig in diverse malacologische tijdschriften, zoals Hawaiian Shell News. In 1991 is hij mederedacteur en fotograaf van het Guidebook to Pecten Shells van A. Rombouts. Midden jaren tachtig besloot Van Pel zijn collectie notarieel na te laten aan het ZMA Inmiddels is deze collectie - van 15.756 monsters met circa 68.000 exemplaren - voor ongeveer zestig procent ondergebracht in het ZMA. Aan de overige veertig procent werkt Van Pel nog vanuit thuis.