tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-05-2006

Televisie
vermist
Uitzending vrijdag 12 mei
Nederland 2 - 21.30 uur

Vermist wil profvoetballer herenigen met doodgewaande zus

Een 22-jarige speler van BV Veendam hoort dat zijn doodgewaande zus nog in leven is, maar ze mogen elkaar niet ontmoeten!

Elvis Banyihwabe vluchtte in 2001 vanuit zijn vaderland Burundi naar Nederland. Hij wist niet anders dan dat zijn hele familie was uitgemoord tijdens de bloedige strijd tussen de Hutu's en de Tutsi's. De talentvolle Elvis vond een plek bij de beloftes van voetbalclub Veendam, maar het verdriet om het verlies van zijn ouders en vijf broers en zussen bleef. Kortgeleden kwam Elvis tot zijn grote verrassing bij toeval tot de ontdekking dat hij niet als enige aan de moordpartijen in het Afrikaanse land is ontkomen. Ook zijn jongere zusjes Lyse en Nadia wisten de slachtpartij te ontvluchten. Naida is tot nu toe onvindbaar, maar van Lyse kwam een teken van leven. Ze zou ergens in een vluchtelingenkamp in Kenia verblijven.

Trainer Joop Gall trok zich het lot van de jonge voetballer aan en schakelde VERMIST in om Elvis met zijn zusje Lyse te herenigen. Het opsporingsprogramma slaagde erin Lyse in Kenia te traceren. Maar toen begon voor het door oorlogsleed getroffen meisje de strijd tegen de bureaucratie. Lyse kon niet voldoen aan de talloze regeltjes en eisen die de Nederlandse overheid stelt. Het bezoekvisum werd niet verstrekt. In VERMIST zien broer en zus elkaar voor het eerst na die gruwelijke belevenissen op beeld terug maar zullen ze elkaar ook ooit in de armen mogen sluiten?

NEDERLANDSE VROUWEN NA RIPDEAL VERDWENEN

Hebben Janette Meesters en Madeleine Brussen een overmoedig crimineel avontuur in Spanje met de dood moeten bekopen? In 2002 begeven de twee vriendinnen zich in de schimmige wereld van het grootschalige hasjtransport. Op een zeker moment besluiten ze een grote klapper te maken: Janette gaat ervandoor met de lading van het busje dat ze gebruikt voor het vervoer van het spul. De verdovende middelen zouden een straatwaarde hebben van 2 miljoen euro. De ripdeal zal een fatale vergissing blijken. De drugs behoren toe aan een machtige en gewelddadige bende, de Britse Dawes-familie.

Wanneer de top van de organisatie de diefstal ontdekt is het lot van Janette en Madeleine bezegeld. Op zoek naar de twee vrouwen kloppen de drugscriminelen in Groningen aan bij Gerard Meesters, de broer van Janette. Wanneer die geen uitsluitsel kan geven over de verblijfplaats van zijn zus wordt hij bij een tweede bezoek in koelen bloede doodgeschoten.

Uiteindelijk worden voor de moord twee verdachten aangehouden. Beide mannen zijn inmiddels veroordeeld. Het hoger beroep in de zaak van de hoofddader, dat uit veiligheidsoverwegingen plaatsvindt in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp, is momenteel opgeschort.

VERMIST gaat op zoek naar de verblijfplaats van de twee vrouwen, die door hun handelen de aanleiding vormden voor de dood van de onschuldige Gerard Meesters. Zijn zij nog in leven of zijn ze ten prooi gevallen aan de wraak van de Britse bende?




TROS