Gemeente Maassluis

Spreekuur over bijzondere bijstand bij voedselbank

De Voedselbank Maassluis en de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente gaan samen cliënten van de voedselbank wijzen op de mogelijkheden van de bijzondere bijstand en andere voorzieningen, die nu nog vaak niet benut worden.

Daarom is vanaf vrijdag 12 mei om de veertien dagen (met uitzondering van 26 mei) een medewerker van de afdeling SoZaWe aanwezig bij de voedselbank. Deze zal informatie geven over bijzondere bijstand, vragen beantwoorden en eventueel direct een aanvraag innemen of een afspraak hiervoor maken.

Bijzondere bijstand is een bijdrage in de kosten die mensen moeten maken door bijzondere omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn een bril, een gehoorapparaat, de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp, boekengeld in het voortgezet onderwijs en kosten voor deelname aan maatschappelijke activiteiten. Een aanvraag voor bijzondere bijstand moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moeten de kosten buiten het normale uitgavenpatroon vallen, noodzakelijk zijn en nergens anders worden vergoed.

Iedereen met een laag inkomen kan voor zulke kosten bijzondere bijstand aanvragen. Een minimuminkomen is echter niet noodzakelijk om bijzondere bijstand te krijgen. Ook als het inkomen hoger is kan hierop recht bestaan. De vergoeding valt dan waarschijnlijk lager uit. Het soort inkomen (loon, uitkering of pensioen) of leeftijd speelt geen rol. De hoogte van uw inkomen en eventueel eigen vermogen, zoals contant geld of geld op een bank- of spaarrekening, wel.

Ook in het stadhuis, Koningshoek 93050 is er een spreekuur bijzondere bijstand: op werkdagen iedere ochtend van 09.00 tot 11.30 uur. De afdeling SoZaWe heeft een eigen ingang (links van de hoofdingang). Voor een bezoek aan dit spreekuur hoeft u geen afspraak te maken. U kunt natuurlijk ook bellen, via telefoonnummer 010 - 5931935 (op werkdagen tussen 11.30 en 12.30 uur).