Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 mei 2005

Boekje Hel en hemel in de boekhandel

Hoe zien de hel en de hemel eruit? De voorstelling die men daar in de zestiende eeuw van had, wordt langzaam weer zichtbaar op de gewelven van de Grote Kerk. De eerste stappen van de restauratie van de gewelfschilderingen zijn vastgelegd in een bijzonder boekje. Hel en hemel, restauratie van de gewelfschildering in de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar ligt vanaf 12 mei in de boekhandel en is te koop voor E7,50.

Het boekwerkje Hel en hemel, restauratie van de gewelfschildering in de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar bevat artikelen over verschillende aspecten van de restauratie van de gewelfschilderingen. Onder andere de koningsstijl (dikke balk) in de koorsluiting en de restauratie van het houtwerk en het beschot komen aan bod. Verder valt in de publicatie te lezen hoe ontbrekende delen in de beschildering bij de restauratie worden aangevuld en is er geschreven over de herstellingen en aanvullingen die schilders in de 17e en 19e eeuw hebben aangebracht. Alle auteurs zijn actief betrokken bij de restauratie.

Het boekwerkje is vanaf 12 mei verkrijgbaar in het Archeologisch Centrum (Oudegracht 245), het Regionaal Archief Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 5) en de Alkmaarse boekhandels Het Keerpunt, Zwaan & Ter Burg en Van der Meulen alsmede bij de Museumwinkel onder het ISBN-nummer 90-806077-6-2. Het is deel elf uit de welbekende reeks Rapporten over de Alkmaarse Monumentenzorg en Archeologie. Daar het boekje werd gepresenteerd tijdens het afscheid van Piet Verhoeven als hoofd Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Alkmaar, is er ook enige informatie opgenomen over de rol die Verhoeven de afgelopen 33 jaar in de monumentenzorg heeft vervuld.

Vroeg 16e eeuws
De restauratie van de gewelfschilderingen bestaat uit het herstel van het vroeg 16e-eeuwse gewelfbeschot van het koor en het noordtransept in de Grote - of Sint Laurens Kerk. Op de schildering in het koor is het Laatste Oordeel te zien. Deze schildering bestaat uit 9 vakken en is ongeveer 100 m² groot. De schildering van het noordtransept telt maar liefst 14 vakken en is 300 m² groot. Het werk wordt uitgevoerd door restauratieatelier Haakma Wagenaar en van den Brink VOF Restauratie gewelfschilderingen.